2012. november 13., kedd

Bátky András - Lakatos István : Bazsó és Borka – Borka nélkül a világ


Fülszöveg:
A szeretni- és égetnivaló ikerpár, Bazsó és Borka most sem tétlenkedik. Szeretnétek tudni, hogy miért üldözi egy kutyafalka Bazsót a Normafánál? És azt, vajon mire készülhetnek az ikrek egy kukában ülve? Hogy kicsoda Dárdai Dia és Döme? Miként lesz Bazsóból igazi sztár? A válaszok ott lapulnak a sorozat legújabb kötetében, sőt, végül még az is kiderül, milyen rossz lenne Borka nélkül a világ!
A népszerű szerzőpáros vadonatúj, első önálló olvasásra szánt humoros, rövid történetei.

Külcsín és Belbecs:

Először is köszönet a Manó Könyvek kiadónak, hogy rendelkezésemre bocsátotta a kötetet.


Belbecs:
Az első részt még a könyvtárból olvastam, nagyon örültem neki, hogy rátaláltam, mert már rengeteget hallottam felőle. Azt mondták, kellemes kis gyerekeknek való könyvecske, és tényleg az volt, az egyik legjobb amit a kezembe fogtam. Sok rossz után. Így örültem, hogy folytatják, és remélem, hogy nem ez a mostani az utolsó kötet, mert kár lenne érte. Megszerettem Bazsót és Borkát, annak ellenére, hogy égetnivalóan rosszak. (Vagy pont azért szerettem meg őket).

Történetek a kötetben:
Bekezdő megint
Több nap, mint rétes
Forma egy, két, há!
Ki a király?
Bazsó a sztár
Borka nélkül a világ

Egy kicsit részletesebben pár részről szólnék. Voltak kedvencek, és kevésbé kedvencek, de mindegyik nagyon jó volt.

Forma egy, két, há!

Istenem, ha van valóban ilyen két izgága gyerek, akkor nagyon sajnálom a szüleiket :) Bazsó eldöntötte, hogy ő bizony Forma 1-es versenyző lesz, fiúból van, tehát ez teljesen normális, még ha elég fiatalon is jutott erre a következtetésre, de a testvére is utánozni akarja, és jön a nagy tény boncolgatása. Lány nem lehet forma egyes versenyző! Borkát sem kell félteni, akkor ő Forma kettes versenyző lesz :D Azért van gógyija a kislánynak. Végül, hogy gyakoroljanak a jövőbeni nagy teljesítményre előbb egy babakocsit tolnak versenyautó gyanánt, majd a nagy terv! A nagy gurulós szemetest a busz hátuljára kötni(jesszusom, azért tényleg nem normálisak :D), de hát jön apu, a busz elmegy, anyu meg gyorsabban ér oda mint a következő busz :) Sajnálom a szülőket, de komolyan, bár tény, tuti nem unatkozik sosem egyik sem.

Bazsó a sztár:
Ezen a részen halálosan fetrengtem a röhögéstől. Annyira aranyosak, ahogyan összevesznek egy énekesen, hogy de bizony sztár, vagy mégsem, de igen. Aztán Bazsó dönt, sztár lesz, hát nem énekléssel. Nem írom le a történetet, mert nem akarom lelőni a poént, de tény, hogy megkapta a család a 15 perc hírnevet az biztos, az más kérdés, hogy utána mit kapott a jómadár. (amúgy ez tényleg érdekelne, hogy mit kap érte a gyerek!)


Borka nélkül a világ:
Címadó történet is egyben, és az egyik legkedvesebb a kötetben. Bazsónak elege van Borkából, hát azt kívánja, bárcsak ne lenne. Különféle ötleteket talál ki, hogy hogyan szabaduljon meg a testvérétől (ne gondoljon itt senki semmi durvára, csupán iskolába, egyetemre küldést stb. vagy elvarázsolás). Tehát képzeletben már el is tüntette a testvérét, és akkor belép Borka szobájába és Borka sehol. Azt a riadalmat, azt a sírást, hogy jesszus mit kívánt és, hogy elvesztette a testvérét. Annyira aranyos volt, ahogy szaladt, kereste, és amikor megtalálta megölelte és megpuszilta. Tény, Borka nélkül nem lenne olyan kerek a világ.

Tehát összesítve, a történetek nagyon aranyosak, és nagyon szerettem őket :)

Külcsín:

Szeretem, hogy nem olyan nagy alapú könyv, mint mostanában a mesekönyvek. Így könnyű kézben tartani, akár kabátzsebben is elfér (igen kérem ez nekem igenis fontos szempont! Mert így lehet buszon olvasni :))

Lakatos Istvánt imádom, annyira jól rajzol, azt hiszem favorit illusztrátorom ő is :) A rajzai elvarázsolnak, és annyira vidámítóak, elég Borkára vagy Bazsóra gondolnom :) Hála a rajzainak, nagyon előttem vannak az ikrek, ahogy csínytanlakodnak, vagy éppen királlyá akarnak válni :)

Amit még kiemelnék, hogy a könyvön van egy kormeghatározó jel is (+6) és én ennek roppant mód örülök, mert megkönnyíti az ember számára azt, hogy hány éves kortól ajánlja a könyvet. Hála az égnek mostanában erre a kiadók próbálnak odafigyelni, és ez nagy könnyebbség a szülőknek (és a könyvtárosoknak!).


Akinek tetszik, érdemes az előző részt is elolvasni. Olvasási sorrend amúgy nem kötelező, bár tény és való, hogy az első részben ismertük meg az ikreket.Vélemények:

0 megjegyzés: