Ugrás a fő tartalomra

Mollyal a világ / az irodalom




Kicsit több mint két éve regisztráltam az oldalra (moly.hu), körbenéztem aztán beleszerettem.
Mi a vonzó az oldalban? Elsőre az volt a legjobb, hogy így egyben láthattam mit is olvastam eddig. Egy füzetben vezettem mindig, hogy mit olvastam, mikor, és az hány oldal, hónapos lebontásban, tehát felvinni 2008-tól napjainkig elég egyszerű volt. Az előtte lévő könyveknél meg ha emlékeztem rá akkor felkerült, ha nem akkor meg nem. Valójában az olvasás 2006 óta lett hobbi, bár inkább 2007, tehát csak egy év ami nagyon homályba került. Tehát az olvasmánylista volt az első amibe beleszerettem.
 A második jó oldala az volt, és ma is, hogy rengeteg könyvről itt értesülők, hogy ilyen is van, ami persze a várólista vesztére történik, mert egyre hosszabb és hosszabb, felkerül valami, majd idővel lekerül, ha lekerül akkor három kerül a helyére. De legalább van lista, hogy tudjam el akartam olvasni. Száz könyvnél még hagyján megjegyezni mit akar az ember olvasni, de 848 kötetnél már azért ember legyen a talpán aki mindet fel tudja sorolni. Vesztemre a lista sem volt elég, de erre is van orvosság a Molyon.
 Polcok, újabb dolog ami nagyon bejött, elejével mindenről, mindenféléről csináltam polcot, nemrég takarítottam ki a Molyos polcaim így maradt a Várólistás 8db polc és maradt a Magánkönyvtáram polcokra szedve 8db. Meg pár egyéb, olyan, hogy miket kaptam idén, miket olvastam idén (amire amúgy van funkció is, tehát polc nélkül is mutatná, de nekem így jobban tetszik), van Kívánságlistának is polca, habár ez is lekövethető amúgy. Mellékesen ez is egy remek dolog. Mert, ha kérdik, mit szeretnél Karácsonyra/Húsvétra /akármicsodára, akkor onnan le lehet lesni, vagy random meglepni is lehet így embereket.
 Könyvtárosként is nagyon hasznos az oldal, eleve, ha csak nézelődünk is, értékelések, könyvek, vélemények. Sokat segítenek, ha például „ajánlj egy könyvet”, ez amúgy gyakori kérés. És tudom, hogy az én olvasási ízlésem általában nem passzol a kérdezőével, hát rá lehet keresni, milyen hasonló könyv van, vagy arról mit mondanak stb. sokat segíthet a munkában is!
 Tehát roppant jó dolgok vannak itt! Nézz körül, de tényleg, szerintem bele fogsz szeretni vagy rögtön vagy pár alkalom után már Te is függő leszel (a mérték már rajtad múlik).

A Moly másik oldala:
 A funkciók mellett, ami jó mindenkinek, de az antiszociális embereknek teljesen elég, nos, ezen kívül ott a másik oldal. Rengeteg barátot köszönhetek a Molynak, ismeretlen ismerősöket, névtelen, arctalan lelki segítőket és vidítókat. És persze személyesen megismerteket is.
 Moly találkozók márpedig vannak, nem is kevés és nem is csak Budapesten. Ennek ellenére első Moly találkozóm, ha jól emlékszem @Izolda gofripartija volt, legalábbis a legemlékezetesebb. Nem vagyok igazán társasági lény, már amikor, elsőre sosem, utána kezdek már feloldódni. Nem voltunk sokan, és finom volt a gofri, és nem is maradtam sokáig, de így is vissza-vissza jártam, amikor tehettem. Aztán kitaláltam, hogy felmegyek pestre, hát csinálok, eseményt ki jön velem találkozni. Mindig volt pár ember akik jöttek, segítettek pl. mala vásárlásban! Pedig másodszorra sikerült csak!
 Akkor évente van nagy banzáj, olyan több száz emberes Moly születésnap. Tavaly sikerült is elmennem, és nagyon jó volt! Fele bemutatkozott emberre sem mondanám azt, hogy még mindig tudom társítani a molyos nevéhez, de azért páran megmaradtak bennem „kép a névhez” állapotban.
 És idén nyáron először Dunaújvárosban is összeült a Moly csapat. Na jó első hivatalos találkozó volt, a második nagyobb összeülés. Az elsőn @Bence előadó volt a könyvtárban, amiben dolgozom és utána elmentünk…”teázni” :D
 Tehát nagy mozgatórugó tud lenni a Moly személyes találkozásokkor, barátságok kialakulásakor, tehát ha erre van igény. Könyvszerető, olvasni szerető társaságban lenni jó!

Még mindig pozitív oldal lehet, van cserelehetőség. Megunt könyvek csere-beréje, eladása. Tudom, ezt relatíve már mindenhol meglehet csinálni, de ezt is lehet. Én rengeteg könyvet cseréltem, ajándékoztam, kaptam csak úgy is molyoktól.  :)

Ennyit tudok mondani, van aki beleszeret, van akinek ez csak egy oldal lesz a sok közül. Nekem napi szinten használatos oldal. Barátaim lettek itt.

Megjegyzések

Anibell üzenete…
"teázni"? ;)
Köszönjük a méltatást!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é