2011. július 22., péntek

Clive Barker: Az öröklét tolvaja


„… a meséken innen, a valóságon túl…”

 A könyvre a választás, a változatosság kedvéért egy Molyos esemény miatt került sor. És rájöttem, így a könyv elolvasása után, hogy az esemény csak jövőre kezdődik, ennyit a figyelmességről. Minden esetre nem bántam meg.
 A könyv nem túl hosszú, fiataloknak ideális is, gyermekkönyvtárban bukkantam rá. Először csak a borítót néztem, hogy milyen jó. A borítót amúgy nagyon eltalálták, figyelemfelkeltő és sokat sejtető. Elolvastam a fülszöveget is, nagyon jónak ígérkezett.
 Olvastam már jobb ifjúsági történetet is, bár műfajilag nehezen határoznám ezt meg. Történetét tekintve követte részben a sablonokat, egy főhős aki más mint a többiek, aki megmenti a világot, és elpusztítja társai segítségével a gonoszt. Harvey érdekes figura, olyan gyanakvó fajta. Mint főhős amúgy ez el is várható tőle. Wendell az akit utálni is és szeretni lehet. Én beskatulyáztam szegényt, az elkényeztetett, dagadt, eszetlen gyerek skatulyába, ahonnan talán két fejezetben mozdult csak ki, hogy hamarosan vissza is zuhanjon oda. Lulu, ő a női mellékszereplő, de még mindig aránylag fő szálon fut, bár elég hamar „kiírják”, tehát eltűnik a színről, de aztán persze visszatér és segít legyőzni a gonoszt.

Gonosz pártiság, avagy bejönnek a gonoszok:
 A gonoszok sem mindig gonoszok, de itt általában azok. Tetszett, hogy Rictus még a főnökéhez, Mr. Hoodhoz sem hűséges, pedig Ő teremtette. Marr, amolyan együgyű varázshasználó, Virgonc, őt azért nem tudtam megszeretni, tenyérbe mászó egyén. Mr. Hood persze az etalon ugyebár mert övé a Ház. Utálatos, megfásult, vele nagyon nem tudtam azonosulni, és nem is jött be. Viszont tetszett, az idő tolvajlás mint felvetett elképzelés. És tetszett, hogy Harvey-t tolvajnak nevezte.
A tolvaj legyőzi a tolvajt, nem mások ők, csak másban utaznak. Legalábbis Hood szerint. Harvey illúziókat lop, Hood időt, éveket, lelkeket.

Fordulatok, fordulatok, több is lehetett volna:

Lehetet volna benne több, olyan lépés amire nem számít az olvasó. Persze így is lehetett izgulni, lehetett gondolkodni, hogy most mi lesz, de azért többet vártam volna. Tetszett viszont a valóságba visszatérve ott évek teltek el megoldás. Őszintén, hiába olvastam a fülszöveget Erre nem gondoltam, és jól eső meglepetés volt.

Könyv adatai:
Szerző: Clive Barker
Kiadó: Szukits Könyvkiadó
Kiadás éve:2001
Kötés módja:karton
Oldalszám: 219
Vélemények:

0 megjegyzés: