2016. október 14., péntek

Anna Barnes: Önbizalom

 Aki olvassa a blogomat, az tudhatja, hogy nagyon szeretem az önsegítő, önfejlesztő könyveket, és mostanában rengeteg ilyen típusú illetve szakirodalomnak beillő könyvet olvasok. Volt egy idő, amikor nem nagyon értettem azokat, akik ilyesmiket olvasnak, de aztán jött egy időszak, amikor nekem és a lelkemnek is jót tett egy-egy ilyen könyv.
 Tegnap, amikor megláttam ezt a könyvet a könyvtár „Új könyvek” polcán gondoltam, hogy na, akkor ez most hazajön velem, nem is olyan rég láttam Molyon, rá is raktam a várólistámra, hát legyen. Belelapoztam már ott, és az első gondolatom az volt, hogy „nos, amennyi szöveg van benne, attól megnő az önbizalmam, mert egy nap alatt el lehet olvasni”, javítanám ezt a gondolatot olvasás után. Annyi benne a szöveg, hogy durván egy óra alatt el lehet olvasni, és akkor lassan olvas az ember. Átlagosan oldalanként 5-6 mondat van, de van olyan, amikor egyetlen egy mondat szerepel, 2 oldalon. Nos, így nem nehéz kiszámolni, hogy körülbelül hány mondat lehet azon a 160 oldalon. Nem sok. Nagyon nem sok.
 Viszont borzalmasan szép, színes és jó lapozni. Olvasni már nem annyira jó, de kézbe venni és lapozni igen. Ha azt gondolja az olvasó, hogy önbizalom növelő praktikákat olvashat, ki kell ábrándítanom. Ugyan a könyv váltig állítja, hogy ezek a tanácsok megnövelik az önbizalmadat, de kérdéses a hatékonyságuk. Már csak azért is, mert van olyan tanács benne, amit aztán a könyv folyamán megcáfol, vagy ad egy olyan tanácsot, amit aztán egy ellentétes tanáccsal próbál felülírni. Ilyen például:

„Másolj valakit
Az egyik módja önbizalmad javításának az, hogy lemásolod egy meglehetősen magabiztos ember szokásait. Találj egy példaképet, aki magabiztos azon a területen, ahol te is több önbizalmat szeretnél – legyen az munkahelyi prezentáció vagy a randizás – , és másolj le annyi viselkedési, magatartási mintát és szokást, amennyit csak tudsz. Ha van lehetőséged beszélni velük, akkor kérdezd meg őket a hozzáállásukról és a gondolkodásukról. Ha ez az ember egy ismert személy, akkor úgy is tanulhatsz tőle, hogy elolvasod a könyvet vagy az önéletrajzát, tanulmányozod a sorozatait, filmjeit vagy interjúit.”
(39. oldal)

Amit a könyv vége felé felülír azzal, hogy legyél egyedi, ne foglalkozz azzal, hogy mások milyenek. Erről az jutott tegnap eszembe, miközben olvastam a könyvet, hogy nagy önbizalom kellett ahhoz, hogy ezt a könyvet megírja valaki, akinek fogalma sincs, hogy az önbizalom mi is lenne. Rengeteg tanács, nem is tanács. Amúgy megerősítéseknek jó, tehát ha van egy önbizalom hiányos ismerősöd, és szeretnéd, ha nagyobb önbizalma lenne, akkor olvasd át ezt a könyvet és azt a durván 10 oldalnyi (mondjuk… 10 mondatnyi) megerősítést másold ki belőle. Mert, maga a könyv egy önbizalom hiányos embernek lehet, hogy nagyobb károkat okoz, mint amennyit használ. Amúgy kicsit furán furcsa volt, hogy a könyv utolsó kb. 10 oldala arról szól, hogy akupresszúra, akupunktúra, jóga, reflexológia milyen jó stressz oldó (amúgy ez még oké), aztán a terápia is, de nos, az utolsó bekezdés:

„Ha az önbizalommal kapcsolatos problémáid negatív hatással vannak a hétköznapi életedre, érdemes felkeresni az orvosod. Bár a kiegészítő terápiák nagy segítséget jelenthetnek, vannak helyzetek, amikor biztosabb kézre van szükség, és néha az alacsony önbizalom egy komolyabb gond jele. Lehetséges, hogy az orvosod beszélgetős terápiát ajánl, mint a kognitív viselkedésterápia, vagy gyógyszert ír fel, hogy jobb állapotba kerülj. Emlékezz rá, hogy az orvos azért van, hogy segítsen nem azért, hogy ítélkezzen. Mondj el neki mindent, hogy a lehető legjobb tanácsot tudja adni.”
(159. oldal)

 Nekem erre az volt az első gondolatom, hogy azért valahol végtelenül gáz, hogy egy ilyen könyv végén relatíve elküld orvoshoz. Mert, hogy ez egy vidám kis, semmiség, mármint maga a könyv…

Bevezető
Az önbizalom megértése
Az elméd ereje
Testi önbizalom
Viselkedj magabiztosan
Készíts terveket, és érd a céljaidat
Bánj jól magaddal, érezd jól magad
Jó külső, jó érzés
Egyél, hogy magabiztosabb legyél
Mozogj az önbizalom felé
Pihenés
Kezelések és terápiák

Belbecs: 2/5
Vannak benne jó gondolatok, kb. 10 oldalnyi, ezeket nem az író írta, hanem idézetek mindenféle sokkal jobb és bölcsebb embertől. De volt amit nem ismertem, az tetszett!

Külcsín: 3/5
Igazándiból a borító nagyon leegyszerűsített, a belső kinézet, olyan kis vidám. De semmi extra. Sokat javítana, mondjuk rajta, ha nem lenne benne elütés meg ilyenek, meg, ha néha nem olvashatatlan betűtípust használtak volna.

Kiadó: Édesvíz
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 160
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635296293
Fordította: Hadarics Piroska

Nincsenek megjegyzések: