Ugrás a fő tartalomra

Áttekintő

 Gondoltam kicsit átnézem a molyos dolgaimat, meg a blogot is szeretném Majd felpörgetni egy kicsikét. Úgyhogy majd lesznek várólistás dolgok, lehet, hogy hozok majd szép borítókat is (rengeteg szép borítót láttam mostanában!), meg hasonlók. Sajnos ugyanis nem olvasok olyan gyorsan, hogy aktívnak lehessen mondani a blogomat, holott imádok bejegyzést írni. Csak úgy voltam, hogy azt könyv értékelésekre szűkítem le. Nos, ez fog változni.
Kezdetben a molyos dolgaimat tekintem át. Ez merőben hasznos, főleg persze nekem, mert majd tudom mérni a változást x idő múlva is.
Nézzük is:
A kép elég beszédes amúgy. A legtöbb olvasmányomat, értékeltem is, más nem csillaggal. Régebben mondjuk az értékeléseim még kimerültek olyasmiben, hogy „jó volt”, „rossz volt” ehhez képest, meglehetősen sokat fejlődtem az idők során. Feltehetően jót tesz, hogy a blogra azért ennél értelmesebb dolgokat szeretne az ember írni. Végtére is ennyit meg tud jegyezni önmaga is :D Legalábbis jó esetben egy könyvre az ember évek múlva is emlékszik, olyan szinten, hogy jó volt-e vagy sem. Amire nem emlékszik ennyire sem, nos, azokat feleslegesen olvasta el.
 1071 könyvem van, ebből durván amúgy 200 eladó, tehát mondjuk, hogy 800 körül van azoknak a könyveknek a száma amit egyelőre még úgy gondolom, hogy el akarom olvasni, vagy úgy gondolom, hogy jó ha megvannak itthon. A várólistám nagy részét a saját könyveim teszik ki, de persze kerülnek fel rá innen-onnan meglátott, és érdekesnek tűnő könyvek is.
 A kívánságlistám 14 könyvből áll, és elnézve a könyvvásárlási lázamat mostanában, nem is nagyon fog gyarapodni. A legtöbb könyvet el tudom a könyvtárból hozni, így felesleges saját. Legalábbis most nem a könyveim gyarapodása a cél. Kevés az olyan könyv, amit ténylegesen szeretnék birtokolni is. Akár csak ideiglenesen is. Ez abból is látszik, hogy idén összesen 4 könyvet vettem, abból egyet már odaadtam a könyvtárnak, mert mellélövés volt, három meg olvasásra vár… azaz kettő, mert a legújabbat (A Kiéhezetteket), már elkezdtem olvasni. És abból a maradék kettőből is az egyik 900 Ft volt, a másikat meg a tesómtól vettem át, mert érdekel, de nem feltétlen rögtön. Ha meg nem veszem át tőle, biztos valaki megvette volna és olvasás nélkül postázhattam volna ;(
 Kölcsön viszont több könyvet kérnék. Az is persze át lett szanálva tavaly év végén. A 44-ben rengeteg olyan van ami sorozat x vagy y. része, és szeretném befejezni a sorozatot de nincs meg a könyvtárba, vagy de azért megvenni nem akarnám.
 A molyos aktívságomat lehet lemérni a karcok, idézetek, polcokban. Karcolás általában blogbejegyzést jelent, vagy mostanában már vannak A nap képe (i) zóna, oda szoktam szép (nekem szép) képeket felrakni, naponta egyet talán, de azt sem minden nap. Polcokat utálok csinálni, azaz ez így nem igaz. Szeretek polcot csinálni, de régen le lehetett őket zárni, és kikerültek a nézetből, amiket már megcsináltam, és ezzel befejeződtek a rápakolások. Így nem zavartak. Most már erősen meggondolom, hogy miből készítek polcot. A 15-ből 5 a munkámhoz kell (Dezideráta ilyen-olyan megfontolásból), kettő a várólista csökkentésre, egy Gabye kihívásához, egyre meg felrakom, hogy éppen mi jön felém. Az általában elég üres. Van egy a Mini-könyvklubnak is, egy a kölcsön könyveknek (mert szita az agyam :D) egy meg az E könyveknek (szintén azért mert szita az agyam).
 Észlelés fronton borzalmasan lanyha vagyok. Ami nem azért van, mert nem figyelek, hanem azért, mert a környezetemben nem olvasnak az emberek buszon. Máshol meg nem találkozom olvasó emberrel. A könyvtárban igen, de az meg annyira egyértelmű :D (és engem sem észlelnek soha, pedig ÉN olvasok a buszon :()

Visszatérve a várólistára. Ők azok a könyvek, amik az elmúlt 2 hétben rákerültek. Nos így megnézve a legtöbb az önsegítő, pszichológia könyv. A legtöbb teljesen új. A molyos szerkesztői munkáim során ugyanis akarva akaratlan belebotlok Minden könyvbe. Ennek hozadéka, hogy felkelti a kíváncsiságomat és akkor első körben deziderátás polcaim egyikére kerül (feltételezvén, másnak is felkelti majd a kíváncsiságát), ha meg megvan a könyvtárnak már, mert mondjuk régi vagy régebbi a könyv, akkor várólistázom (mert igen, még mindig szita az agyam). Így általában egy könyv 2-3 helyre kerül, köztük a várólistámra is. Az elmúlt két hétben ez a tíz. Van benne olyan is ami még meg sem jelent, de már amikor az angol borítóval találkoztam is érdekelt. Hogy el is fogom-e őket olvasni? Fogalmam sincs, de észben (rendszerben) tartom őket, hogy tudjam valami miatt kíváncsivá tettek. És igen, meglepően sok önsegítő könyv van listán… pedig egy időben utáltam az ilyen könyveket.


Nos, a kívánságlistám meg ennyi. Nem több nem kevesebb. Lehet, hogy levenni tudnék róla, olyat, ami nem annyira fontos, de a legtöbb olyan, aminek jelenleg nagyon örülnék. Legalábbis elméletben, mert, hogy egyiket sem olvastam még, tehát fogalmam sincs, hogy jók-e. Igen, ezért elég necces a dolog, de a legtöbb olyan szerző könyve, akiket szeretek olvasni. Olvastam már tőlük és tetszett. Vagy a japános dolgoknál adott, hogy érdekel a téma. Bár feltűnően száraznak tűnnek így borító és cím alapján. Ennek ellenére szeretném őket. No meg a legelső könyv… szép. Az simán szép, és drága. De abba már belenéztem, és teljesen elvarázsolt, tehát feltehetően, ha egyszer meglesz, akkor… üldögélni fogok és nézegetni. Igen, vannak könyvek, amiket szimplán azért szeretne az ember birtokolni, mert gyönyörű a tartalma és úgy az egész önmagában. Bár biztos teli van jó és hasznos adatokkal is, a könyves boltban csak tapogattam, lapozgattam és csodáltam :D

Megjegyzések

Mariann Czene üzenete…
Atyaég, mennyi könyv van a várólistádon! :D
Ó, a Dalai Láma írta ezeket a könyveket az alsó képről, vagy róla szólnak? Ahhoz pici, hogy ezt lássam...
Olvastál már tőle valamit, tudsz ajánlani akár általa írt könyvet, vagy akár róla szólót?
Jeffi üzenete…
Ne is mond :D Tisztában vagyok vele, hogy két élet is kevés lenne az összeset elolvasni :)
Ő írta őket, elég sokat írt és elég sokat olvastam is már tőle. Ami annak idején amolyan sorsfordító volt az ez:
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete (borzalmasan jó szövegezéssel, és az akkor nagyon-nagyon sokat segített, jó régen olvastam már :D)
A másik amit mostanában olvastam, abba csak amolyan közreműködő volt:
Daniel Goleman: A jóság hatalma de a felfogásmódja átjött, és nagyon nagyon jó :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é