2012. február 17., péntek

Ben Elton: Vakvilág


„Mindenki híres. Törvény szerint.”
„Képzelj el egy világot, ahol mindenki mindent tud mindenkiről. Ahol a „megosztás” mindenekfeletti érték, és a magánélet veszélyes perverziónak számít. A vakhit és a tudatlanság legsötétebb világát, ahol a kizárólagos szórakozás a szex és a mások életében való vájkálás. Ahol a magánszféra bűn. Itt nem lehet titkod!”


Ben Elton által megálmodott világ mindennél borzalmasabb, mégis könnyen hihető a mai világban. Képzeld el, hogy mindent, ami történik, veled megosztasz folyamatosan, a szomszédjaid látják életed minden mozdulatát (már ha érdekli őket). Nem lehet magánéleted, mert a titok, és így a magánélet bűn, Egyház ellenes cselekedett. És képzeld el, hogy mégis arra vágysz, hogy legyenek titkaid. Én szerettem Traffordot, mert titkai voltak, mert kiállt a titkaiért, a végsőkig.
A történet alapjában véve nem is annyira abszurd, tekintve a mai világ Facebbok őrületét, tehát sajnos elképzelhető jövőkép. A történet amúgy, nem túl távoli jövőben játszódik, ahol a globális felmelegedés miatt az emberiség kis helyre szorult vissza és ott tömve van. Ennek ellenére (vagy pont ezért), nincsenek titkok. A felmelegedést az Egyház Isten bosszújának tekinti, ahogy a folyamatos járványokat is amik pusztítják a gyermekeket. Nincsenek oltások, ha mégis sikerül beoltatnod a gyereked, akkor máglyán égetnek el, mert az ilyen féle dolog, Isten elleni lázadás.
Minden étel édes, agyon cukrozott a McDonald’s  elit étteremnek számít, ahol esküvők és temetéseket szerveznek. (én kinézem, hogy ettől már nem állunk olyan messze -.-”). Dolgozni csak otthon dolgozol, és csak néha (havonta egyszer) kell bemenned, dolgozni személyesen.
A könyvek tiltott dolgok, azaz nem is! A regények, a tudományos könyvek be vannak tiltva, ellenben a Feng Shui, meg Vénusz így, Mars úgy, Hogy fogyj le a hold segítségével stb. típusú könyvek teljesen elfogadottak. Amúgy kifejezetten zavart ez engem, persze illett a történetbe, csak akkor is. Mert azért tiltott a regény, mert egy ember kitalált emberek életét, kitalált helyeken írja le… és az ilyesmi Isten ellenes.

Legundorítóbb jelenet: „Új munkatárs bevezetése a munkahelyre”
Én legalábbis ezt a címet adtam volna neki, amikor is, kiskori képeket játszanak le a kollektívának, majd a mellnagyobbító műtétet, majd a szüzesség elvesztése videót stb. Itt konkrétan a „mi a franc ez?” hatást éreztem -.-”
Legkedvesebb karakter: Cassius
Aki szerintem a legsajnálnivalóbb, legbunkóbb, leg…: Sandra Dee

A finálé:
1.    Tetszett a megoldás és a nyitva maradás. Sokáig amúgy a könyv felétől voltak elméleteim hogy végződhet. Lehet happy, és nem happy a történet befejezése, ez szerintem amúgy  a legjobb választás volt.
2.    Felvetődött bennem a kérdés, mégis miért? Mármint voltak karakterek akiket nem értettem meg. Azaz csak Sandra Dee maradt rejtély számomra teljesen, hogy végülis ő mi, egy béna, egy pancser, egy okos és megfontolt ember, egy határozott jellem, vagy egyszerűen fél a világtól? Mert lehetett sejteni amúgy, hogy kinek az oldalán áll, de a végén is kérdéses volt, hogy tényleg ott áll-e vagy annyira határozatlan legbelül, hogy nem mer kilépni a skatulyából.

Nevek, nevek, nevetek:
Ez vicces amúgy. Mármint a nevek a könyvben, de Trafford meg is magyarázza, hogy miért ilyenek, mert, hogy ez a menő.

Felszálló Főnix: oké ez nekem tetszett *-*, igaz elgondolkodtam, hogy indián-e :D
Caetlin Happymeil: ez már fájt -.-’’
Cassius: Imádom ezt a nevet, és tényleg illett a karakterhez :)
Francia Rúdtánc: Ő ügyvéd! Basszus, ezzel a névvel, én ilyenkor pillogtam, hogy basszus ez nem lehet igaz.
Barbiszív: A ház fő moderátora, aki akkora mint egy tehén. Szerintem illett rá a név, mondjuk egy roppant visszataszító személynek képzelem el.
Csingiling : Oké…ahányszor olvastam ezt a nevet felnevettem, pedig nem vicces, de megnyugtatásnak a gyerekét Kit Kat-nek vagy valami hasonlónak hívták :P
Fanta: halott kisgyerek, de megmaradt az én fejembe…micsoda név egy gyereknek!
Tehát kifejezetten érdekes nevek születtek a műben, illettek is oda…utálom azt a világot :DVélemények:

1 megjegyzés:

L írta...

A nevek tényleg jók. Weisz Böbe fordítót illeti a dícséret. (A könyvet én szerkesztettem :-)

"– ... kötelességünk, hogy ... megértsük a múlt tudását és irodalmát.
– Beszkenneltétek? Digitalizáltátok?
– Nem. Csak a papír a biztonságos. A hatóságok roppant éberek az interneten felbukkanó zendülésekre. Mint ahogy azt a saját kárunkon megtanultuk, folyamatosan szűrik a kulcsszavakat és -kifejezéseket. Ó, egy történet vagy egy vers egy ideig észrevétlen maradhat; kétlem, hogy az átlag rendőr vagy egyházfő felismerne egy Shakespeare-szonettet, még ha gumibottal vernék is." (Ben Elton: Vakvilág. 144. oldal)
http://www.facebook.com/pages/Ben-Elton-Vakvil%C3%A1g/268937536461632