2011. szeptember 1., csütörtök

Hayao Miyazaki: Laputa – Az égi palotaTartalma:
Pazu, egy aprócska bányászfalu árvája, arról ábrándozik, hogy a saját szemével láthassa azt a mitikus égi palotát, amelyről anno elhunyt édesapja készített fotót egy repülés alkalmával. Nem is sejti, hogy az égből aláhulló, rejtélyes medált viselő kislánnyal (Sheeta) karöltve lehetősége nyílik beteljesítenie az álmát.
Nyomukba ered viszont a lebegő sziget kincseire áhítozó kalózbanda és Muska, a katonaság támogatását élvező, hatalomra éhes titkosügynök, aki rámutat Sheeta valódi származására. Felfedi, hogy a lány nyakában hordott varázserejű ékkő jelenti Laputa ősi civilizációjának a kulcsát. Vajon a gyermeki erő szövetségének sikerül megmentenie a felhőbe burkolózó minibirodalmat?

Vélemény:
Nálam Miyazaki neve eleve amolyan biztosítás, hogy csak jó lehet, vagy ha rossz is de legalább szép :P. Szép volt, a zene is tökéletes volt hozzá. A történet kicsit nekem kusza volt. Eleve az elején nem lehetett tudni, kinek is szurkoljak most őszintén, így a főszereplőn kívül elkezdtem mindenki ellen szurkolni :P voltak nagyon vicces jelenetek, mint amikor Sheeta „földet ért”.  Aztán kiderült a gonoszok (kalózok) sem gonoszok, és az amúgy sem szimpi Muska meg megmarad nem szimpatikusnak.
Más végkifejlettre számítottam, de így is érdekes volt. Valahogy jobban számítottam, egy élő Laputára, egy olyan városra, amiben még  emberek vannak, vagy amiben lesznek a jövőben mint egy elhagyatott, és csak fegyverekkel és kincsekkel teli repülő birodalomra. Viszont tetszett, hogy a kalózok is emberek, és van humorérzékük is és ahogy a gyerekek is tudták, érző lelkek és jobb szívűek, mint azt maguk képzelik. Soknak tartottam az értelmetlen gyilkolást és képtelen voltam megérteni Muska negatív "mindenkit pusztítsunk el" és " én vagyok a Király a többiek senkik" hozzáállásának hátterét. Persze, lehet csak szimplán ilyen ember volt, de annyira keserű szereplő. Őt például utáltam is rendesen :P
Viszont Sheeta nagy kedvenc lett, mert se nem nyafogós, se nem egóista, pedig kiderül a végére, hogy akár egója is lehetne, mert nem véletlen van nála a levitációs kő. Serény, dolgos kislány, aki, hogy az emberiséget védje, akár meg is semmisíti Laputát, ha ez kell hozzá, akár vele is veszik a semmibe.
Tehát összességében egy jó anime, egyszer nézős, de egyszer érdemes. Nekem egyelőre marad A Vándorló palota a kedvenc Miyazaki-m :D Azt eddig még nem tudta felülmúlni semelyik más műve sem :)

Értékelés: 7/10

Film adatai:
Rendezte: Hayao Miyazaki
Cím: Laputa – Az égi palota
Eredeti cím: Tenku no shiro Rapyuta
Kiadási év: 1986
Kiadó: Studio Ghibli
Hossza: 124 perc
Nyelv: Japán, angol, magyar
Felirat: magyar, angol
12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete szükséges.
Vélemények:

0 megjegyzés: