Ugrás a fő tartalomra

Holly Matthews: Boldog ​leszek, és kész! - Az önfejlesztés gyakorlati útmutatója kezdőknek és szkeptikusoknak

 

Kiadó: Partvonal

Kiadó székhelye: Budapest

Kiadás éve: 2023

Oldalszám: 320

Kötés: Puhatáblás

ISBN: 9789636090425

Fordította: Bosnyák Gabriella

Megjelenés időpontja: 2023. augusztus 3.

Ár: 4.999,-

Kiadói ár: 3.999,- (2023.09.15-én)


Köszönet a könyvért a Partvonal Kiadónak!

Azt hiszem, a címet kellene befognom a legújabb mantrámnak! 

Rengeteg önsegítő könyvet olvastam, ami az esetek többségében amúgy elég is, egészen addig, míg nem billen meg valamitől a világ és veszítem el, mindazt, amit addig felépítettem. Általában ilyenkor magnéziumot kell szednem, mert akkor vagyok totál padlón, ha hiányzik a szervezetemből. Viszont biztos vagyok abban is, hogy ha nem olvastam volna ennyi önsegítő könyvet az elmúlt tíz évben, akkor sokkal rosszabb lelki állapotban lennék, mint, amiben jelenleg vagyok. Senki ne mondja, hogy könyvtárosnak lenni nem stresszes :P

60 tanács szerepel a könyvben, 60 módja annak, hogy egy kicsit jobban megismerjük magunkat, a világot, az összefüggéseket, és a tényt, hogy azon dolgokkal, melyekre nincs ráhatásunk, nem kell foglalkoznunk. Tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik, de ne stresszeljünk olyan dolgokon, amiken nem tudunk változtatni, mert feleslegesen szívja le az erőnket. Helyette, minden olyan dologgal, ami viszont rajtunk (is) múlik azzal foglalkoznunk kell.

 A boldogság nem fog örökké tartani, nincs olyan, hogy "megnyertem a lottót, akkor most már boldog vagyok". Egyrészt, az emberek 99,9% sose fogja megnyerni a lottót, plusz a pénztől nem lesz az ember boldogabb, maximum egy rövid időre. A boldogságot a mindennapokban kell meglelnünk, úgy hogy figyelünk a környezetünkre, és nem mellékesen a saját igényinkre.

Holly szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nem mindenki foglalkozik velünk, és nekünk sem kellene mással foglalkoznunk. A panaszkodás, a dráma királynősködés és a "csak rólam szóljon" történetek még sosem végződtek úgy, hogy "boldogan élt, míg meg nem halt..". Ugyanis egyik sem vezet a boldogsághoz. Hamarabb leszel boldog egy sétától, mint az insta/facebook/akármi görgetésétől. És igen, tudom...órákat el lehet szórakozni a semmivel, nekem is néha megy...de valóban, boldogabbak nem leszünk tőle. A természetjárást is ajánlja, és  igaza van. Most, hogy nyaralni voltam, és életembe először homokos tengerparton lehettem, az ott színtiszta boldogság volt. Nem fürödtem a tengerbe, csak belesétáltam, meg ki, meg be, meg ki és élveztem, hogy a hullámok jobban eláztatnak, mint terveztem...

Holly 60 tanácsában van esti, reggeli rutin, meditálás, tudatosság, zene, és még rengeteg dolog. A tanácsok egy része viszont inkább figyelemfelhívás, mit NE csinálj. Az egyik kedvenc részem az alábbi:


  • Nem fog mindenki kedvelni.
  • Nem fog mindenki "érteni"
  • Nem fogja mindenki azt gondolni, hogy csodálatos vagy abban, amit csinálsz.
  • Néhányan idióták,
  • Néhányan akkor is elmondják a véleményüket, amikor nem kérdezik őket.
  • Néhány embernek mindig lesz valami negatív mondanivalója.
Másrészt....

  • Te sem kedvelsz mindenkit.
  • Te sem "értesz" mindenkit.
  • Te sem gondolod, hogy mindenki jó abban, amit csinál.
  • Néha idióta vagy.
  • Néha akkor is elmondod a véleményed, amikor nem kérdezik.
  • Néha ok nélkül mondasz negatív dolgokat.

Üdvözöllek a felnőttek világában!

A könyv egésze optimista és élettel teli, szerintem csak attól, hogy az ember elolvassa, már boldogabb lesz. Nem hiszem, hogy az alcímes kezdő lennék, de szkeptikus sem vagyok (csak néha). Számomra sokat adott, sokszor fogom majd elővenni, mert egyszer elolvasva, nem jön minden át. Le okézza a tudatom, hogy jah "ezt is csinálni kellene", aztán vagy csinálom, vagy nem. De a könyv felépítése meglehetősen barátságos azoknak is akik csak egy-egy témát akarnak újra olvasni. Rövid három-négy oldalas fejezetekből áll, tehát buszon, repülőn, nyaraláson, orvosra vagy sorban állva várva is lehet olvasni.

Fülszöveg:

A ​boldogság döntés kérdése. Belefáradtál abba, hogy megfelelj másoknak? Megbénít az önbizalomhiány? Kihívásokkal teli időszakkal nézel szembe? Képtelen vagy nemet mondani? A nehézségek elfeledtették veled, mik tesznek boldoggá? A kötet 60 rövid, lényegre törő fejezetben ismerteti az önfejlesztés legjobb módszereit. Emelkedj felül a hétköznapi problémákon, és lásd meg azokat a lényeges mozzanatokat, amelyekből mindig újra töltekezhetsz!

A szerző, Holly Matthews – angol színésznő és személyiségfejlesztő coach – saját küzdelmes életén keresztül tapasztalta meg: az élet akkor is szép, amikor nehézségekkel állunk szemben. Hiszi, vallja és gyakorolja, hogy a boldogságunk csakis rajtunk múlik: nem a külső körülményektől függ, és nem is a körülöttünk lévő emberek segítségével érhetjük el. A könnyed stílus ellenére a szerző szavai erőteljes üzenetet hordoznak, amely tartós szemléletváltásra ösztönöz, és az önfejlesztést a mindennapi rutin részévé teszi.

Holly Matthews (1984) angol színésznő, elismert gyásztanácsadó és coach, utóbbi két minőségében a BBC rendszeres vendégszakértője. Férje 2017-ben hunyt el agydaganatban, ő pedig egyedül maradt két kislányukkal. Addigi szakmája mellett tanácsadói képzettséget szerzett, majd tudását személyes tapasztalatain átszűrve hozta létre Happy Me Project nevű weboldalát és írta meg ezt a könyvet, amelyet az Egyesült Királyságban 2022-ben az év önsegítő könyvének választottak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.