Ugrás a fő tartalomra

Dan Wells: Partials – Részben ember


Fülszöveg (cselekményleírást tartalmaz):
Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immúnis csecsemő.
Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.
Dan Wells, a Nem vagyok sorozatgyilkos méltán elismert szerzője izgalmas utazásra invitálja az olvasót egy olyan világba, amelyben maga az emberi lét fogalma kérdőjeleződik meg – ahol emberi mivoltunk egyben a legnagyobb hátrányunk és egyetlen reményünk a túlélésre.



Külcsín és Belbecs:

Először is nagy-nagy köszönet a Fumax kiadónak a könyvért. És remélem az író további műveit is sorra ki fogják adni majd. Dan Wellst először a Nem vagyok sorozatgyilkos című könyvből ismerhettem meg, és már ott kedvenc írómmá avanzsált. Tehát ő az egyik idei felfedezettem :) 

Külcsín: Mint látható a borítót átvette a kiadó egy az egyben (minimális a különbség) és ez is olyan kidomborodós borító, tehát lehet tapogatni. Manapság már megszoktam, hogy vannak plusz oldalak a könyv hátuljában, így kicsit fura volt, hogy az utolsó oldallal már vége is a könyvnek, tehát sem reklám, sem plusz oldal. Ami nem rossz csak fura volt :D Kényelmes a kézbe fogni, olyan "kis" aranyos a maga 456 oldalával :) Elég tartósnak tűnik így első olvasásra (nem esett szét, tehát tartós! ) és a gerinc sem tört meg, pedig volt rendesen forgatva.

Belbecs

A történet: A távoli jövőben játszódik (2076), amikor az emberiség durván 99%-a már meghalt, bár ez nem teljesen világos, mert ugyebár mi Amerikát látjuk, ott is csak egy kis részt, tehát benne van a lehetőség, hogy lehet, hogy más kontinenseken is maradtak túlélők. Az újszülöttek meghalnak az RM vírus miatt, ennek következtében szép lassan fogyatkozik az emberiség. Bevezetik a Remény törvényt, aminek valójában csak a neve jó, mert konkrétan tenyészállatoknak nézi a nőket, előbb 18 éves korhatárral majd 16 éves korhatárral megszabják, hogy teherbe Kell esnie a nőnek (lánynak), és szülni. Mondván, hogy "hátha egyszer lesz majd egy túlélő, immúnis gyerek". Folyamatosan kutatják, lejegyzik a tüneteket, de gyógymódot nem találnak. A szenátusnak érzésem szerint nem a gyógymód volt az elsődleges, inkább a hatalom megszilárdítása. Persze nem mellékesen mindenki örülne a gyógymódnak, de azért akkora rizikófaktort nem vállalnak be ami a kis látszólagos békét már megbolygatná.
A világleírás tetszett, a Részleges története is, hogy miért találták ki őket, miért alkották meg őket, és mire vannak programozva, hogy hogyan kommunikálnak egymással, vagy, hogy mennyire befolyásolják akaratuk ellenére is egymást. Durva dolog ez a Kapcsolódás, mert ha rangban feletted áll a "részleges" akkor nagy önuralom kell, hogy mégis ellent mondj a parancsának. 
Akkor ott van az emberiség, akik relatíve diktatúrában élnek (szenátus, demokráciának tűnő, majdhogynem teljes diktatúra), és szép lassan kihalnak. 11 éve nem harcoltak részlegesek ellen, de a Remény törvény kiszakította a kis társaságukból a Hangot mint ellenzék és tolvajbanda. És mindenki mindenki ellen van Részleges az ember ellen, bár nem támadják őket, Ember a Hang ellen, bár nem tud velük mit kezdeni, Ember a részleges ellen. Holott mindenki a Békét hangsúlyozza.

Szereplők:
Hosszan írhatnék mindegyik szereplőről, mert mindegyik külön egyéniség volt, de csak kettőt fogok kiemelni. Mert ugyan nagy jelentősége volt Jaydennek, vagy Marcusnak, vagy Harunak, mégis annyira nem fogtak meg. Bár be kell vallanom, hogy Jayden nekem is a top férfi szereplők között volt. És bár női szereplő is volt, akik sokat szerepeltek a könyvbe, mégsem annyira jelentősek számomra, hogy bővebben kifejtsem róluk a véleményem. Nandita-t kifejteném, de ő meg alig volt a könyvben, feltehetően majd  a következő részben még látjuk.
 Sokszor lett szegény Kira fejéhez vágva, hogy Pestisbébi, hogy ezért nem érti a világot. Azért nem, mert ő már ebbe nőtt fel, és amikor sorra haltak az emberek még csak 4 éves volt, hogy nem érthet semmit sem. Pedig inkább a szenátus volt az aki elég maradian viselkedett, nem fogták fel, hogy megváltozott a világ, hogy már nem ugyanaz, mint amikor ők voltak fiatalok. Haladni kell a korral, és képesnek kell lenni arra, hogy alkalmazkodjon az ember az adott világ  körülményeihez.

Tehát akkor a nagy favoritjaim:

Kira: Természetes, hogy a főhőst szereti az ember. Tetszett, hogy annyira ambiciózus. Orvos, aki arra tette fel az életét, hogy megtalálja az RM gyógymódját. De ezt komolyan is gondolta! Elment a Részlegesekhez, elrabolt egyet, elfogták, megvizsgálta, összebarátkozott vele. Többször majdnem meghalt miközben kereste az ellenszert. Tehát nála nem üres frázis, hogy "életemet az ellenszerért" hanem tényleg, szó szerint. És mindent megtesz a testvéreiért (még ha nem is vér szerintiek), az emberiségért. Az elejétől amúgy lehet sejteni, hogy valami nem stimmel Kirával, de még a végén sem teljesen biztos, hogy amit a Részlegesek mondanak az igaz. De igen, lehet sejteni, hogy Kira ki, mi is valójában.

Samm: Bárki bármit mond, szerintem ő jófiú. Jó tény, hogy az elején elég mogorva és egy szót sem szól, de hát mit várnak tőle? Őszintén, ha az embert (részlegest, teljesen mindegy kit), elfognak, lekötöznek, megvernek és kísérleteznek rajta, akkor még dumcsizni is legyen kedved? Tehát teljesen érthető, hogy nem igazán akart beszélni senkivel sem. Aztán sokminden kiderül, és sokszor azt lehetett hinni, hogy gonosz. Én azt mondom ő nem gonosz, de részleges, és vannak parancsok amik ellen nem tud mit tenni, próbál, igyekszik, de nem mindig sikerül. Így nekem ő akkor is marad a jó oldalon. :)



Ja igen, és ami mindenki felett áll, a Tröszt. Amiről sajnos ebben a részben elég keveset tudtunk meg, valószínű ők azok akik irányítják a Részlegeseket, akik kifejlesztették őket, akik az RM-et ráuszították a világra, és akik valójában az ellenfelek. Mert önmagában a részlegesek nem fenyegetésként vannak jelen, csak mint egy régi ellenség.


Összességében egy pergő könyvet kaptunk, gyorsan haladós, jól megírt és jól lefordított :) Várom a folytatást!

Kapcsolódó könyvek:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é