2012. május 16., szerda

Philip Wilkinson: Jangce

Ismertető:
Az igényesen illusztrált kötet végigkíséri a folyót csodálatos és izgalmas útján. Bemutatja a Jangce sajátságos állat- és növényvilágát, a milliók megélhetését biztosító folyami halászatot és kereskedelmet. Elmeséli, milyen szerepet játszott a folyó a kínai történelem sorsfordító eseményeiben, például a Három királyság korának csatáiban, a taiping felkelésben, vagy a „hosszú menetelésben”.

Vélemények, és egyebek:
Szeretem az ilyen történelmi okosságokat felsoroltató könyvet, szépen képekkel telerakva. Komolyan kedvet csinált ahhoz, hogy elmenjek a folyóra és lehajózzak rajta! Persze ez anyagi megfontolásból nem a közeljövőben fog bekövetkezni, de álmodni lehet róla!
A könyv borítója is megfogott, szeretem az ilyen nagy hegy, folyó, hajó dolgokat. Belül is sok-sok kép volt, nekem a régi régészeti leletesek tetszettek a legjobban, vagy azok amiken megmutatta, hogy milyen is naplementekor a Jangce. Ami be kell ismerni nem egy kicsike folyócska. A könyvből derült fény egy csomó mitológia dologra, milyen sziklát miért így neveztek el és miért van most a könyvben még szereplő csoda, mára már a víz alatt. Megértettem azokat is akik azt mondták, hogy nem kell a gát, mert rengeteg a negatív dolga, példának okáért falukat telepítettek át, majdnem két millió embernek kellett költöznie! És megértem azokat is akik azt mondták, hogy jó a gát, hiszen rengeteg energiát termel, és így a folyamatos árvizek is kiküszöbölhetőek. Én remélem, hogy igazuk lesz, és nem lesz ennek meg a hátránya, mert már itt is (a könyv kiadásakor még a gát nem épült fel), felvetik a lehetőséget az eliszaposodás miatti túlterhelődés,és túltöltődés miatti gátszakadásra! Nos...ellehet gondolni, hogy mi történik, ha egy akkora gát átszakad...reméljük sosem tudjuk meg.
Tehát remélem egyszer eljutok a Jangcéhoz, és ha nem is az egészen, de hajózhatom majd! Ha megnyerem a lottót talán ;) :D

Vélemények:

0 megjegyzés: