2021. január 12., kedd

Szlafkai Éva: Élj kreatívan!

 

Az idei évem első olvasmánya. Első szakkönyve amit elkezdtem, mert mellette olvasok könnyedebb irodalmat is. 

 Nagyon megörültem, amikor láttam, hogy a könyvtár megvette, elő is jegyeztem (foglaltam) és mivel én itthon home office-ban voltam, megkértem egyik barátnőmet, hogy hozza el hozzánk, amikor jön, mert az mégis előbb van, minthogy én bekerülök a munkahelyemre. El is vitte magához, aztán én hamarabb keveregtem be...így jobban jártam volna, ha ott marad , aztán amikor kijött sem jutott valahogy eszünkbe és vissza is vitte, úgyhogy igazándiból nem sokkal azelőtt jutottam hozzá, hogy már én is dolgoztam rendesen, és simán elhozhattam volna. De hát mindegy is, kicsit kalandosan került hozzám a könyv. Megfogadtam, hogy egy könyvet olvasok egyszerre csak, de aztán rájöttem, hogy ez régen sem ment. Elkezdtem a várólista csökkentős könyvemet, de ez már annyira birizgálta a fantáziámat, hogy előre vettem az olvasási sorrendbe, no meg azt sem szeretem, ha nálam hetelnek a könyvtári könyvek, hisz, mi van ha éppen keresik. És hát egyszerre úgysem tudok mindent olvasni. Mivel elég új könyv sejtésem szerint majd előjegyzések lesznek rá, így ez is gyorsított kicsit a sorra kerülésén, és nem bántam meg.

Nem egy száraz könyv, bár nem is az a hipp-hopp elolvasom kategória. Éppen azon gondolkodtam, hogy a fejezetek végén lévő szikratöltőpontokat ki kéne írni, hogy majd, amikor a könyv nincs már nálam, akkor ráérős időmben ki tudjam tölteni őket, mert tök jó feladatok és kérdések, amikor a végén olvastam, hogy a honlapján le lehet ezeket a dolgokat tölteni. úgyhogy csütörtökön az első dolgaim között lesz, kinyomtatni majd, hogy neki kezdhessek a kitöltésnek.

De, hogy a könyvről is írjak, ne csak a kalandos útjáról ahogy ide került.

 Meglehetősen jól összeszedettnek gondolom, és kellő időközönként (oldalanként), van fejezet megszakítás, Szikratöltőpont, és emberek kis története/szemlélete ami az elhangzottakhoz illik. Tehát nem száraz, de tudományos, nem unod halálra magad, mert igazándiból a szakszöveg sem az a száraz fajta. Nekem meglehetősen üdítő olvasmány volt. Tetszenek a feladatok, a történetek, és hogy ennyire sok minden belefér ebbe az egészbe. Tetszett, ahogy összeszedte a dolgokat.

Nem volt semmi olyan, amire azt mondanám, hogy untam. Nem volt annyi történet, hogy azt mondjam, a történetekkel akarta megtölteni a könyvet, de nem is volt annyira szak szöveg, hogy azt mondjam nem értettem semmit. Persze voltak könyvek, emberek, akiknek utána néztem, vagy majd fogok, mert nem voltak ismerősök. De rengeteg olyan dolgot mondott, a mit ismertem, vagy már hallomásból hallottam róla, így megerősítést nyert.

 Külön kiemelném, hogy a feladatokat ingyenesen, bárki letöltheti online innen, így azok akik úgy mint én kölcsön, vagy könyvtári példányt olvastak is (vagy szimplán nem akarnak mindent kiírni, vagy beleírni a könyvbe), azoknak is esélyük van kényelmesen kitölteni, már  a könyv nélkül a feladatokat. Ajánlott amúgy olvasás után, mert egy csomó minden úgy nyer értelmet, ha az alapot, tehát a könyvet olvastuk.


Kedvenc idézeteim:

"Emilie Wapnick coach, író, művész azt mondja egy TED-előadásában, hogy szerinte a „Mi leszel ha nagy leszel?” kérdés ahelyett, hogy arra inspirálná a gyerekeket, hogy megálmodják, mennyi mindenné válhatnának, valójában pont az ellenkezőjét teszi: azt a téves elképzelést ülteti el bennük, hogy hiába érdekli őket számos hivatás, csak egyet választhatnak ezek közül."

259. oldal


"Gyakorolj empátiát, lépj bele mások cipőjébe! Ne csak a saját szemszögedből értelmezd a világot, hanem figyelj oda másokra is, hogy jól tudj velük együttműködni."

310. oldal, VI. fejezet - Hass, alkoss, fejlődj!


"Az ikigai nem a boldogság kereséséről szól, hanem arról, hogy megtaláljuk az életben azt, amit jól és szenvedélyesen csinálunk. A cél az, hogy felfedezzük, miben vagyunk igazán jók, mi okoz örömet, és mi az, ami hozzátesz valamit a nagyobb közösségünkhöz. Amikor megtaláljuk helyünket a világban, akkor ezért és ezzel együtt jön a boldogság."

184. oldal, IV. fejezet - Találd meg a belső ösztönzőerőd!: Szikratöltőpont


Belbecs: 5/5

Ennél jobb, első szakkönyvet nem is választhattam volna idénre.


Külcsín: 4/5

A borítót nagyon szeretem, de a belső illusztrációk nem az én világom. Nem rondák, csak nekem nem tetszenek :D


Fülszöveg:

Miképpen oldhatunk meg alkotó módon váratlan helyzeteket?

Hogyan aknázzuk ki, ha több minden érdekel bennünket?

Miként láthatunk a problémákban lehetőséget, és meríthetünk a kudarcból ihletet?

A kreativitás ma fontosabb, mint korábban bármikor – ez a 21. század egyik túlélőkészsége. Segít szembenézni a kihívásokkal, megoldásokat találni eddig ismeretlen problémákra, elszakadni a megszokottól és kiteljesíteni az életünket. Ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető.

A könyvben nemzetközileg elismert szakértők és inspiráló történetek segítenek kreatív énünk fejlesztésében, valamint hazai szakemberek osztják meg nézeteiket a kreativitásról és motivációról.

A kötetben ismertetett módszerekhez a szerző gondolatébresztő, interaktív feladatokat is összeállított, hogy felszabadíthassuk kreatív energiáinkat.


 HVG Könyvek, Budapest, 2020
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633048610 · IllusztráltaNagy Norbert
>!
 HVG Könyvek, Budapest, 2020 
360 oldal · ISBN: 978963304861

Nincsenek megjegyzések: