2018. július 10., kedd

Tudatosság (Harvard Business Review pszichológiasorozat 1.)

Olyan sokat vártam ettől a könyvtől, és olyan keveset kaptam! Megfigyeltem, hogy az Édesvíz kiadós könyvek, valahogy nem fekszenek nekem túlzottan. Pedig régebben több könyvük is tetszett, de mostanában, mintha egy rossz ómen lenne, hogy ők adják ki. Pedig tuti adnak ki jó könyveket is, de azok nem kerülnek a látószögembe.
 A téma érdekelt, a Harvard jelzés meglehetősen pozitívnak tűnt számomra, de aztán ennyi. A téma akit érdekel, az ne ezt a kötetet olvassa. Remek könyvek vannak a témában (pl. : Jon Kabat-Zinn: Bárhová mész, ott vagy vagy éppen Rose Elliot: Minden egyes lélegzeteddel…) amik többet adnak ennél a könyvnél. Még úgy is, hogy egyiknek sem éppen nagy a terjedelme.
 Tartom, hogy igazán jó tudatos jelenléttel kapcsolatos könyvet nem olvastam még, mármint olyat, aminél azt mondom, "ebből mindent megtudtam a témában, ami érdekelt". De az említett két könyv, ad egy alapot. Míg ez a könyv igazándiból ad 9 cikket a tudatos jelenlétről, főleg üzleti szempontból. Ami még nem lenne baj, de szerintem a cikkek kiválogatása sem sikerült olyan jól, mint gondolták, vagy éppen rövid a cikk és elúszik az, amit mondani szeretne, vagy nem jön át az üzenet. Nekem ez így és ilyen formában kevés.
 És úgy érzem, hogy az egész sorozat nem nekem íródott, így nem nagyon fogok kísérletezni azzal, hogy hátha a többi része (Boldogság, Rugalmasság, Empátia) jobb lesz. Pedig a témák érdekelnének, és maga a kivitelezés is ideális. Csak éppen a beltartalom nem ad túl sokat.

Belbecs: 2/5

Külcsín: 5/5
Igazándiból, a borító, az egyszerűség és maga a felépítése és kinézete a könyvnek tetszett. Ha jobb cikkek és tanulmányokat raktak volna bele, ha nem lett volna ez a 126 oldal ennyire száraz, akkor ez jó is lett volna :(


Fülszöveg:

Bizonyára ​számodra is ismerős az érzés; bemész a munkahelyedre, elkezded a napot egy tiszta napirendi képpel. Repülnek az órák, majd azon kapod magad, hogy már úton vagy hazafelé. Sokan járunk hasonló cipőben. A legtöbben csupán napunk 47%-át tudjuk felidézni, ami azt jelenti, hogy felét robotpilóta üzemmódban töltjük.

Két képesség jellemzi a tudatos elmét; összpontosítás és figyelem. Az idő nagy részében azonban mindenki a figyelmedért harcol. Keresnek e-mailben, telefonon, a közösségi oldalakon, a chatablakban – ezzel akaratlanul is akadályoznak az összpontosításban és bomlasztják a figyelmed. Mi a megoldás?

A Harvard Business Review pszichológiasorozatának első része a tudatosságról szól. Mélyenszántó és nélkülözhetetlen olvasmányokban mutatja be a témát a Harvard cikkeiből tallózva. Coachok, szakemberek, írók, pszichiáterek írásain keresztül ismerheted meg a tudatosság emberi oldalát.

De mi is az a tudatosság és miért van akkora jelentősége? Tudatosságról akkor beszélhetünk, amikor aktívan figyelünk a környezetünkre és tevékenyen reagálunk a történésekre. Egyszóval, amikor a jelenben vagyunk. Biztosan azt gondolod, ezt az állapotot fenntartani fárasztó és stresszes, de nem így van. Valójában nem kell áldozatot hoznunk, nem szükséges megváltoztatni mindennapi tevékenységeinket ahhoz, hogy jelentős előrelépést érjünk el.

A Tudatosság című kötetben bemutatott technikák valamelyikét gyakorolva akár azonnal elkezdhetsz a jelenben élni.


Könyv: Tudatosság
Kiadó: Édesvíz
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 126
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635298334
Megjelenés időpontja: 2018. március 27.

Tartalomjegyzék:
1. Tudatos jelenlét bonyolult korunkban
Mi a tudatos jelenlét, és miért olyan fontos?
Alison Beard interjúja Ellen Langerrel

2. A tudatos jelenlét a szó szoros értelmében képes megváltoztatni az agyunkat
A tudományos háttér
Írta: Christina Congleton, Britta K. Hlzel és Sara W. Lazar

3. Hogyan gyakorolhatjuk a tudatos jelenlétet a munkanapunk folyamán?
Szoktassuk agyunkat az élesebb fókuszhoz
írta: Rasmus Hougaard és Jacqueline Carter

4. Rugalmasság nekünk, többieknek
Töltődjünk fel tudatossággal!
írta: Daniel Goleman

5. Érzelmi agilitás
Ne hagyjuk, hogy eluralkodjanak rajtunk a negatív érzések!
írta: Susan David és Christina Congleton

6. Ne engedjük hogy a hatalom megrontson!
Tudatosítsuk magunkban udvariatlan megnyivánulásainkat!
írta: Dacher Keltner

7. Tudatos jelenlét olyan embereknek, akik túl elfoglaltak a meditációhoz
Amikor az embernek egyszerűen nincs ideje
írta: Maria Gonzalez

8. Érdemes és tudatos jelenlétet termelékenységfokozásra használni?
Ne tévesszük szem elől a lényeget!
írta: Charlotte Lieberman

9. A tudatos jelenlét kockázatai a munkahelyen
Ne vigyük túlzásba!
írta: David Brendel


Vélemények:

0 megjegyzés: