2013. december 14., szombat

Lucy Hawking – Stephen W. Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

Fülszöveg:
Mikor George találkozik új szomszédjaival – Annie-vel, és tudós apjával, Erikkel – rábukkan egy titkos kulcsra, mely új, rejtett ablakot nyit számára a világra. Mégpedig a világűrből! Eriké a világ legfejlettebb számítógépe, a szuperintelligens Kozmosz, aki George-ot és barátait az univerzum bármely pontjára képes elrepíteni. George egyszercsak egy hullámvasúton találja magát, ami a végtelen világűrben száguldozik vele: bolygók mellett suhannak el, egy aszteroida viharon vágnak keresztül, egészen a Naprendszer legszéléig, és még azon is túl. De valaki másnak is tervei vannak Kozmoszszal – és ezek a tervek szörnyű veszélybe sodorják Eriket és George-ot. Mert nincs a világűrben semmi, ami veszélyesebb lenne a fekete lyuknál… Ez az ínycsiklandó könyvmolyeledel egy izgalmas és humoros kaland alapján készült, Stephen Hawking-módra. A legújabb fekete lyukakkal foglalkozó elméletek felhasználásával, és érdekfeszítő tudományos ismeretekkel fűszerezve a világűrről és a bolygókról. És a hab a tortán, hogy rengeteg valódi fotót találhatunk benne a világűrről!

 A könyvet @Sicc ajánlására olvastam, neki nagyon-nagyon tetszett a könyv, és általában, ha nem is mindig, de az ízlésünk passzolni szokott. Lehet ezért értjük meg olyan jól egymást :P. A lényeg, miatta olvastam a könyvet, és nem bántam meg. Kifejezetten kellemes ifjúsági regény, telis tele információkkal.

 Ma az egyik kollégám, egy másik könyv kapcsán megkérdezte, hogy „Engem ez is érdekel?” és azt kell mondanom, engem relatíve minden. (a nyálas romantikán kívül….azt elvből kerülöm, meghagyom nyugdíjas koromra :D) De tényleg, én mindenevő vagyok, nincs téma ami ne érdekelne, legalább egy kicsikét, az más kérdés, hogy a világ összes ideje sem lenne elég ahhoz, hogy minden engem érdeklő könyvet elolvassak.
 De térjünk csak vissza erre a könyvre. Sorozat! Igen, már megint egy sorozat, de megállja egymagában is a helyét a kötet, úgyhogy szerintem simán lehet ifjúsági regényként kezelni. A történet le van zárva, bár maradnak kérdések, de nincs azaz érzésed, hogy valami hiányzik. Tehát szép kerek.
 Ilyen jó ismeretterjesztő könyvet régen olvastam. Igen, ez nem tévedés. Ismeretterjesztő! Regénynek álcázva tanít meg egy csomó mindent a bolygókról, csillagokról, fekete lyukakról…. mindenféléről. Tehát előnyben van az akit a csillagászat (is) érdekel.  Nagyon tetszett, az alap sztori is, és George családi háttere is.  Érdekes amikor az Öko, mindent a természetért, a tudomány gonosz(!) hozzáállású család mellé odaköltözik maga a Tudomány. Mert Erikék maguk a tudomány, a fejlett technika és minden ami hiányzik George családjából. Jó volt végigkövetni azt a folyamatot, ahogy megismerkedik a tudomány jó oldalával, ahogy felfedezi az Univerzumot, ahogy rálel a kulcsra és ahogy Kozmosszal barátkozik. Emellett ő még mindig az a kisfiú volt, akinek a szülei gyertyafény mellett élnek, nincs elektromosság a házban, és Öko tüntetésekre járnak.

 Imádtam a könyvet! És feltehetően imádni fogom a folytatásokat is. A kedvencem Kozmosz…azért remek lehet egy ilyen lenyűgöző, frenetikus és mindenben jó gép…aminek segítségével simán sétálgathatsz az űrbe…
Belbecs: 5/5
A japán borító

 Egy kicsit a kiadásról. Gyönyörűen szerkesztett könyv, rengeteg szerintem aranyos illusztrációval. A szöveget néha megszakítja pár színes, fotópapírra nyomott űrfelvétel. Nekem nagyon tetszik ez a megoldás, és az ismeretterjesztő kis ablakok is, egyszerűen ad egy bizonyos hangulatot a könyvnek. Milyen jó lett volna, ha kiskoromba is lett volna már ilyen könyv. Mondjuk kiskoromba nem szerettem olvasni, úgyhogy lehet volt.
A borítót átvettük egy az egyben, legalábbis az egyik verziót. Nekem, amúgy még a japán borító tetszik.

Külcsín: 5*/5
Erik és George a Csillagok születését nézi.


A sorozat:


Vélemények:

0 megjegyzés: