2013. szeptember 13., péntek

Borbás Edina: Hullámok csapdája

Fülszöveg: Arabella a fiatal, életvidám, New York-i zongorista lány, nem találja helyét a nagyvilágban. Úgy érzi, menekülnie kell a mindennapi kudarcok, és legfőképpen az őt érzelmileg kihasználó pasija elől.
Változást akar életében, ezért jelentkezik A nagy kaland című valóságshow-ba; azt remélve, hogy a műsor távol tartja tőle a férfit, aki annyi csalódást okozott már neki. Nem is sejti, hogy a lelkében háborgó hullámok csak még inkább felkorbácsolódnak; harcba kerül önmagával és egy új, nem várt szerelem is megérinti.
A játék egy Genovából induló luxushajón zajlik. A műsor szerkesztői mindent megtesznek, hogy végletekig hajszolják a szereplőket. A kezdeti barátságos légkör hamar átcsap ádáz, gátlástalan vetélkedésbe. A törés Arabella számára is elkerülhetetlen: hamar összemosódik játék és valóság.
A feszültséget fokozza, hogy bűnözők rabolják el a műsorvezetőt, váltságdíjat követelve a show szervezőitől. Az erőszak és a zsarolás miatt az irányítás kicsúszik a stáb kezei közül.
A nézők mindebből természetesen semmit nem vehetnek észre; a show-nak folytatódnia kell!
Borbás Edina valóságshow-ba ágyazott kalandos szerelmi története az olvasót New Yorkból Genovába repíti.

Köszönet a könyvért az Álomgyár Kiadónak!

 Már párszor leírtam, hogy él bennem az előítélet a magyar írókkal, írónőkkel kapcsolatban. Amúgy sajnos ez elég sok olvasóban él, ebből adódóan a hazai kortárs szórakoztató vagy szépirodalom is hanyagolva van. Pedig nem kellene. Idén első pozitív csalódásom A. O. Esther volt, a második Arthur Madsen, és a harmadik úgy tűnik Bordás Edina. Valószínű, ahogy nyitok a magyar könyvek felé, úgy fog ez a felsorolás egyre több tagot számlálni.

 Őszintén, a könyv témája nem olyan, ami engem úgy alapjáraton érdekelne. De tényleg, sem a „jaj szerelmes” sem a „valóság show” vonulat nem érdekel. Jöhet a kérdés, akkor minek olvasok ilyesmit, miért gondolom azt, hogy tetszeni fog, ha maga a téma és műfaj sem áll közel hozzám. Nos, úgy gondoltam könnyed nyári olvasmány (így ősszel), amin nem kell filozofálnom, túl sokat gondolkodnom sem, csak hagyom, hogy a Hullámok magukkal ragadjanak és elsodorjanak. Kikapcsolódásnak amúgy tökéletes, gyorsan haladós, és fordulatos.

Ami zavart az, hogy:
Függő vége volt. Tudom, sorozat és arra gondolnak, így jobban fogy, jobban várják. (aha, jobban, csak most malmozhatok, míg nem jelenik meg a következő rész)

Bob, Samantha vonulat. Idegesítőek… nekem ők már túl átlátszóak voltak, túlzottan lehetett tudni, hogy hát ők aztán kiegészítik egymást.

A támadó! Lehetett sejteni kicsoda, lehetett sejteni, hogy nem is fogják bekasznizni, tekintve, akkor mit raknak a többi részbe (részekbe).

Hank, mert ő aztán egy egóista kis dög, akit úgy tökön rúgtam volna, hogy arról kódul! …vajon azért kizártak volna? :D

Rebeca…na ne!

Ami viszont nekem nagyon tetszett benne:

Arabella. Egyrészt szerintem roppant jó neve van, nem szokványos és kirí a többi tömegnév közül. Emellett aránylag hihető karakter. Megértem, és nem értem. Komolyan, megértem azt, hogy miért hagyja magát, és miért játssza a szerepét. De nem értem meg, hogy miért ment bele eleve. Tudta, hogy ez neki nagyon megterhelő lesz lelkileg. Amúgy kedves csaj, szerintem remek barátok lennénk. Intelligens, nem iszik….amikor mégis akkor már úgyis mindegy, keményen dolgozik, és olyan emberi.

David… nem tudom eldönteni, őt szeretni akarom-e vagy sem. Mellékesen úgy isten igazán neki is beletérdeltem volna párszor az ágyékába, hogy fájjon. Nagyon-nagyon mocsok játékot űz. És persze van két sablon, az egyik, hogy mégsem csak megjátssza magát és happy end a sorozat végén. Vagy tényleg megjátssza magát, és egy mocsok macsó!

Olga…annyira halálian sík hülye, és az akcentusa is idegesítő, ennek ellenére tetszik az orosz vonulat. Még, ha kicsit soknak is érzem ezt a „orosz maffia vigyáz rád, de tudd hol a helyed kislány” című fenyegetést.

Bob. Igen, ők zavarnak is, meg nem is. Tetszik is meg nem is…de gondolom ők ennyik voltak, és nem lesznek a további fejezetekben. Pedig Bob aranyos :(

Az, hogy nem olyan valóságshow ahol csak jaj kis feladat, kis etyepetye, kis szigetlakós, kis izé…hanem dolgoznak. Mondjuk, nem tudom, hogy ezt úgy komolyan a tv-ben mennyire lehet eladni. Mármint, hogy sok hülye önként jelentkező játékos, kemény fizikai munkát végez naponta több órán át, és azon kívül túl sok dolgot nem csinál. Eszik, iszik, szeretkezik, beszélget, …. Nem tudom, pedig én Valóság Show-s nemzedék vagyok már. A Nagytestvértől kezdve a Surviver –ig terjedően láttam már ilyeneket. Jó…azért túlzásba nem vittem…a ValóVilág pl. már kimaradt nálam. Tehát, a lényeg, nem tudom mennyire eladható az ilyen jellegű reality.

 Összességében elég vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Annak aminek szánták, tehát szórakoztató könyvnek teljesen jó. Teli van sablonokkal, és kiszámítható. Ennek ellenére, nagyon ritkán meglepett…nem túl sűrűn.

Belbecs: 4/5

 Akkor egy kicsit  a könyv kinézetéről és egyébről. Tetszik a borító, bár szerintem nem túl szerencsés a sorozatcímet feltűntetni címként. Legalábbis így kinyitva a könyvet, a Hullámok csapdája, az a sorozat címe. Az Átérzett hullámok, meg lenne  a kötet címe. Megjegyezném, egyetértek azzal, hogy azt írták a borítóra, csak nem szerencsés. (és az „Átérzett hullámok”, szerintem elég béna, fura cím, tény, hogy sokkal könnyebb eladni sorozatcímmel, az legalább hangzatos). Tehát gond, hogy a sorozatcímet írják oda, mert így mit írnak a következő részre? Hullámok csapdája 2. ? :D
 Elgépelést nem nagyon láttam, ha volt is elsiklottam felette. Strapabírónak tűnik, ide-oda dobáltam a táskámba és még teljesen egyben van és jól néz ki. Azt hiszem, ennyi tudok mondani a kiadásról :) szép kis könyv.

Külcsín: 4/5

Könyv adatai:
Kiadási év: 2013
Kiadó: Álomgyár
Oldalszám: 272
ISBN: 9786155252181

Ár: 2.490Ft
Vélemények:

1 megjegyzés:

Edina Borbás írta...

Most olvastam a véleményed.:) Nagyon örülök, hogy szórakoztatott a könyvem! Bevallom ez a célom és a vágyam.:))
Üdv:
Borbás Edina