2024. szeptember 11., szerda

Mel Robbins: 5 másodperces szabály

 





5-4-3-2-1 -  Rajta csináld

Na nagyjából a könyv lényege is ez. Olvasáskor amúgy az jutott először eszembe, hogy nagyjából az, aki összeállította a könyvet, az is ezt a szabályt használta, és így kicsit összecsapott lett.

 Nem tudom, hogy a szerző másik könyve (Adj ​egy ötöst magadnak! ) is hasonló  elvek alapján működik, vagy az tényleg meg lett-e írva. Ugyanis ezzel a könyvvel az a bajom, hogy teli van történetekkel. Igazándiból 99,9%-ban történetekről szól, és mindegyiket legalább kétszer  elolvashatja az ember, mert beollózva kép formában ott van, majd előtte vagy utána Mel szintén leírja, hogy mit olvashatunk a képeken lévő sztoriba. A maradék 0,1% az Mel saját története, ahol az 5 másodperces szabályra utal, vagy elmeséli, hogy talált rá, illetve, hogy hogyan használja.

 Maga a szabály faék egyszerű. Ne agyald túl a dolgokat, az első gondolatra cselekedj is. Tartom amúgy, hogy az esetek nagy részében ez egy tök jó dolog lehet, és nagyon örülnék annak, ha képes lennék úgy élni, hogy 5 másodperc alatt nem beszélem le magam az előttem lévő dolgokról, és/vagy rá az előttem álló dolgokra. De úgy érzem, hogy azért a nagy bátorság, és hirtelenség nem mindig a legjobb tanácsadó.

 Nem vagyok pánikoló típus, sose volt pánikrohamom (feltehetően tudnék róla), de amit leírt, hogy hogyan kezeljünk, számoljunk ötig, és nagyjából gondoljunk másra, vagy beszéljük be magunknak, hogy nem pánik ez, csak izgatottság...nem tudom, valahogy úgy képzelem a pánik rohamot, hogy krva szarul van az ember, és ebben az állapotban ha még be kell magának beszélni, hogy ő nem fél, és pánikol csak izgatott, attól csak még szarabbul lesz. De akinek van tapasztalata, az javítson nyugodtan ki. (Őszintén amikor ezt a részt olvastam eszembe jutott az ideges ember, akit azzal próbál az ember nyugtatni, hogy "Nyugodj meg!"....fel a kezekkel, ha ez valaha sikerre vitte a dolgot :P)

Tehát összességében a könyv inkább érdekes, mint hasznos. Fele ekkora terjedelemben sokkal jobb lett volna, hiszem a sztorikkal nincsen gond, de ha elolvasol egy történetet. Aztán elolvasod ugyanazt a történetet négy mondattal tágabb verzióba...egymás után, nagyjából rögtön, akkor   hát....feleslegesnek érzem az egyiket. 

És hát, magáról a szabályról nagyjából fél oldalnyi információ van. És igen, tudom, hogy mivel faék egyszerű nem is kell több, de akkor mire van a könyv? A történetek nagy részében TEDx előadások, vagy élő itt-ott szereplésekre reflektáló dolgok voltak, tehát lehet, ha megnézem a TEDx-es előadását többet fogok tudni a szabályról, mint ebből a könyvből. (elkezdtem, de egyelőre még nem néztem végig, mert irritál :D)

 Ennek ellenére elolvasható a könyv, kárára se válik senkinek, viszont kell hozzá egy adag türelem, hogy kezelni lehessen az ismétléseket. Próbálom alkalmazni a szabályt, mert látok benne értelmet, és látom a saját korlátjaimat. De csak ésszel....azt meglátjuk mi lesz..... 5-4-3-2-1....

Ide berakom a TEDx előadását (amit megtaláltam magyar felirattal), hátha más is megnézné majd:









Fülszöveg:

Ha ​tudod már, MIN akarsz változtatni, ez a könyv megmutatja neked, HOGYAN tedd.

Ha komolyan gondolod, hogy változtass az életeden vagy a munkádon…

Ha készen állsz arra, hogy felhagyj a halogatással…

Ha szeretnél egy egyszerű, de bizonyított módszert, hogy egyszer és mindenkorra legyőzd az önmagadban való kételkedést és a félelmet…

…akkor a megfelelő könyvet tartod a kezedben!

Világszerte több mint tízmillió ember ismerte meg az 5 másodperces szabályt, hogy magabiztosabb legyen, produktívabb legyen, tudatosabb legyen, több pénzt keressen, a kezébe vegye az irányítást, legyőzze a szorongását, megvalósítsa az álmait, felfedezze a nagyságát!

Az 5 másodperces szabály nem trükk, hanem egy tudományosan igazolt cselekvési terv, amit könnyű használni, könnyű megjegyezni, és valóban működik.

Mel Robbins könyvéből megtudhatod, HOGYAN használhatod a viselkedésed megváltoztatására, és hogyan élheted nagyobb bátorsággal a mindennapjaidat.

Hidd el, ha képes vagy elszámolni 5-ig, megváltoztathatod az életed.


Mel Robins, másik magyarul megjelent könyve:

Fülszövege:   
Mel ​Robbins milliók életét változtatta meg a motiváció titkainak bemutatásával Az 5 másodperces szabály című világsikerű könyvében. Most pedig visszatért egy egyszerű, hatékony eszközzel, amit az Adj egy ötöst magadnak című kötetben mutat be, és nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy segítsen megváltoztatni az életedet!

A cím ne tévesszen meg, ez a könyv nem arról szól, hogy lépten-nyomon mindenkivel lepacsizz, hiszen ezt teszed nap mint nap. Drukkolsz a kedvenc csapatodnak, együtt ünnepelsz a barátaiddal, biztatod és támogatod azokat a szeretteidet, akik célokat tűznek ki maguk elé az életben.

Képzeld csak el, milyen lenne, ha ugyanilyen szeretettel, bátorítással fordulnál saját magadhoz, ha TE lennél önmagad legnagyobb drukkere, rajongója, szurkolója. Nemcsak elvétve, hanem minden egyes nap.

Mel Robbins legújabb könyvében megtanít rá, miként adj ötöst a legfontosabb embernek az életedben, annak a személynek, akit a tükörben látsz: SAJÁT MAGADNAK.

Ha önbecsülési problémákkal küzdesz (és ki ne küzdene?) …

Ha meguntad, amiket az agyadban lakozó kis kritikus hang papol (valaki kergesse már ki onnan!) …

Ha már sikeres vagy, és mégis szüntelenül a dolgok rosszra fordulásán töprengsz (nem vagy egyedül) …

Ha dühítőnek találod, hogy mindenki szépen halad előre, míg te a kanapén ücsörögsz a kutyáddal (bele ne keverjük a kutyádat) …

… Akkor ez a könyv bizony Neked szól!

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

Saját fotó
Munkámat tekintve könyvtári adminisztrátor vagyok. 2006.12.01-e óta, a József Attila könyvtárban (Dunaújvárosban). Kölcsönzés a fő munkaterületem, de emellett, foglalkozom a beérkezett ajándékkönyvekkel, javítom a katalógus hibáit, és a könyvtár Molyos profilját is én használom, tehát én töltöm fel az új könyveinket, és rakom fel oda a híreket. Emellett még ezer más dolgot csinálok, amit általában az éves beszámolóba is elfelejtek beírni, mert már annyira alap :D Nagyvenyimen élek édesanyámmal, egy kertes házban, Bogi kutyánkkal, aki mindenkit szeret, főleg ha kap simogatást és ennivalót :) Érdeklődési körömet elég könnyű lekövetni a blogon, igen a legaktívabb a könyvek szeretete, utána jön az írás. Témakörben a Kelet, a spiritualitás, a buddhizmus, az önsegítő irodalom. Ha szépirodalomra vetemedek, akkor inkább fantasy, minimális romantika, de amúgy bármit szívesen kipróbálok (maximum az első 50 oldal után abbahagyom). Koromból adódóan már megtanultam, hogy nem MUSZÁJ elolvasni egy könyvet, ha nem vonz be, akkor el kell engedni, akkor nem nekem íródott.