Ugrás a fő tartalomra

Valentina Giannella: Greta vagyok

Gretaról még én is relatíve sokat hallottam, úgy, hogy nem igazán követem a sajtót. Nem nézek tévét és nem nagyon járok hírportálok felé, a közösségi médiába sem nagyon töltöm az időmet, de így is egy időben, akár akarta az ember, akár nem az arcába nyomták a klíma válságot, a tüntető kislányt!
 Mivel a környezettudatosság, a környezetvédelem, az Élhető Föld nekem is fontos, így szerettem volna jobban megismerni, mit is tett ez a kislány, és hogy mit ért el. Az Ég a házunk volt az első könyv amit róla és a törekvéseiről olvastam, és meglehetősen nagy csalódás volt, tekintve igazándiból Gretaról többet tudtam meg, mint ami érdekelt, a törekvéseiről kevesebbet, mit ami érdekelt, így kicsit félve nyúltam megint egy Gretas könyvhöz.
 Míg az első könyv felnőtteknek íródott, és erősen életrajz inkább, mintsem figyelemfelkeltő ismeretanyag, addig a Greta vagyok már más. Láthatóan gyerekeknek íródott, a hátulján rajta is van a 10+-os megjelölés, amivel amúgy olvasás után maximálisan egyetértek és örülnék, ha rengeteg gyerekhez eljutna ez a könyv. Ugyanis meglehetősen jó szövegezése van, semmiről sem ír teljes mélységében, de mindenről ír annyit, amennyi egy 10 évesnek befogadható, és ha érdekli akkor tovább mehet majd a témában specifikusabb könyvekre. Hála az égnek amúgy sorra jelennek meg a környezetvédelemmel és Földünk megóvásával kapcsolatos könyvek, mind a felnőttek, mind a gyerekek számára.
 Én próbálok tenni a környezetemért, és bár nem hiszek a kivonulásokban, a tüntetésekben, egyetértek azzal, hogy fel kell rázni az embereket. Ugyanis a legtöbb ember úgy van a dolgokkal, hogy hát valahogy majd lesz, és miért kezdjen neki bárminek is, hisz most még nincs baj. Aztán majd persze amikor baj lesz akkor már Muszáj lesz tenni, de akkor meg már csak alkalmazkodni lehet, és nem visszafordítani a dolgokat.
 Úgy látszik az én életemben jött el az a választó korszak, amikor vagy lép az emberiség (mindenki), vagy nem lép, és a természet lép majd helyettünk, és akkor ahhoz vagy alkalmazkodunk, vagy hát a Föld megvan nélkülünk....úgyhogy.
 Én bízom abban, hogy a kormányok majd felvállalnak, nem túl népszerű döntéseket is a klímaválság miatt, hogy igenis rákényszerüljünk a váltásra. Mert rengeteg ember van most is, akik úgy magasról letojják a dolgot, mert nem őket érinti, nem náluk van szárazság, nem náluk van tájfun, nagyobb mint szokott, és nem náluk viszi el a szél a házat, hanem a világ másik végén, és így igazándiból nem tesznek semmit sem. Pedig annyi mindent tehetnénk.
 Greta nagyban gondolkodik és globálisan, ami amúgy tök jó, rengeteg törvény és rendelkezés kéne ilyen szinten is. De ő is kicsiben kezdte, nem eszik húst (egyáltalán nem, amivel mondjuk nem értek egyet, mert a mérték lenne a cél, nem a teljes megvonás), nem utazik, max. tömegközlekedéssel, elektromos kocsival, vagy bringával. És amellett, hogy globális szinten vár változást azért kifejti, hogy emellett, már MOST tegyen meg mindenki, mindent amit tud, a környezete érdekében.
 Rengeteg zöld cikk van a neten, rengeteg minimalista és zero waste cikk, amúgy azokat is előszeretettel ajánlom. Ugyanis a zöldítés - a minimalizmus bizonyos szinten - no meg a zero waste meglehetősen közeli témák, bárki bármit mond.
 Én magam amit tehetek a földért egyenlőre kimerül a tömegközlekedéssel megyek - mindig azzal mentem - illetve hamarosan már bringával, hogy nem használok műanyag zacskókat, vannak tartós hálós tartónk, amibe tudok vásárolni. Van üveg kulacsom, amit már két éve használok,  a munkahelyemen az összes létező papírt újrahasználom, amíg lehetséges, és van írófelülete  - ebből adódóan több a firka papírom, mint amit szerintem egy év alatt elhasználunk :). Próbálok minél kevesebb áramot fogyasztani, a laptopomat is kihúzom amikor már nem használom, és a töltő sincs csak úgy fölöslegesen bedugva, lámpát sem égetem, amikor nem szükséges. Szappannal mosakszom, próbálom kerülni a műanyag csomagolásokat, ami amúgy nem olyan nehéz nekem, tekintve, hogy alig veszek valamit :) Tehát próbálkozunk, emellett szelektíven gyűjtjük itthon a szemetet, a kukánkat szerintem most héten raktuk ki először az évben.
 De visszatérve a könyvre. Örülök, hogy megjelent Magyarországon is, és örülök, hogy gyerekeknek szóló nyelvezettel tették ezt. Ha eléred a gyereket, eléred talán a szülőt is, és talán elindul egy változás. Kifejezetten kellemes olvasmány volt, és végre nem ment át az egész életrajzban. Ez Greta küldetését mutatja be és erre most elég nagy szükség van. Remélem, hogy majd sokan fogják olvasni, és sokan kezdenek el tenni a Földért. Nem kell rögtön mindent megváltoztatnod az életedbe, és nem kell, hogy a környezetvédelem miatt spártai életet élj, de vannak egyszerű és nem nagy ráfordítást igénylő dolgok is. A könyv végén amúgy van 10 pont amit könnyen lehet teljesíteni. Én mindet teljesítettem, a bambusz fogkefén kívül, mert van egy jól működő elektromos fogkefém, értelemszerűen míg nincs vele baj, nem fogom lecserélni.
 És ezt mindenki tartsa észben. Nem az a feladat, hogy aztán most mindent lecserélj zöldre, mert az szemetelés és hulladékgyártás. Hanem, ha fontos számodra, akkor amikor elfogy/kiürül/elromlik és már nem lehet javítani, akkor keress egy környezetbarát változatot. Minden kis lépéssekkel kezdődik, de hidd el, ha emberek milliárdja meglép egy kis lépést az elég észrevehető lesz.

Belbecs: 5/5

Külcsín: 4/5

Nem mindig tetszettek a képek, de amúgy igazándiból nem mondanám rá, hogy rondák. A könyv igényes és jó kézbe venni. Jól dominálnak a színek.

Fülszöveg:
Ismerd ​meg Greta Thunberget, a kamasz lányt, aki egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást. „Itt mindenki Greta”. Ez egy új, világméretű közösségvállalást fejez ki. Egy félelmet nem ismerő lány felébresztette és megjelenítette egy egész nemzedék lelkiismeretét, s ma már fiatalok százezrei vallják a tudományosságnak, a Föld tiszteletben tartásának és a környezeti egyensúly megóvásának egyetemes elveit. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre. Ha cselekszünk, csak akkor reménykedhetünk újra.” – Greta Thunberg aktivista, az alternatív Nobel-díj kitüntetettje, a Nobel-békedíj jelöltje, 16 éves.
A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon.

Mit jelent az éghajlatváltozás? Milyen következményekkel jár a jelenben és főleg a jövőben? Mit kell tenniük a kormányoknak, és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot?

Rövid fejezetekkel, naprakész adatokkal és remek illusztrációkkal ez a könyv tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad ama tíz és száz év közötti olvasóknak, akik meg akarják ismerni Greta, a fiatalok és a kutatók szigorú intelmeinek okait. Nélkülözhetetlen információkat kapunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk az általános kételkedést, felkészülten és eltökélten, követve a Green Nation mozgalom értékeit: a tudományt, az igazságosságot és az elkötelezettséget.


Könyv: Valentina Giannella: Greta vagyok
Kiadó: Móra
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 128
ISBN: 9789634864479
Megjelenés időpontja: 2019. november 4.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é