2024. augusztus 26., hétfő

Liz Fosslien – Mollie West Duffy: Nincs harag

 

Könyv: Liz Fosslien – Mollie West Duffy: Nincs harag
Kiadó: Bioenergetic
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 228
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789632916118
Fordította: Szász Andrea






Köszönet a könyvért a Bioenergetic kiadónak!
Hű, próbálom összeszedni a gondolataimat a könyvvel kapcsolatban, mert eltelt egy laza hónap már mióta elolvastam, és nem írtam róla semmit. Ami végtelenül rossz ötlet volt, mert az agyam idén nagyjából minden könyvből csak minimális érzést hagy maga után, és pár hét után már azt is nehéz felelevenítenem, hogy mit is olvastam benne. (megjegyzés: bizton állíthatom, hogy újra fogom olvasni, mert van miért!)
 Tehát érzések maradnak meg bennem olvasás után. Ezt a könyvet egy olyan élethelyzetben kértem, és kaptam is meg, amikor a munkahelyemen valami borzalmasan nonszensz dolgok sora történt, és gondoltam, ez segít értelmezni, az értelmezhetetlent! (sajnos nem spcifikálódik közférára, borzalmasan sok női munkatárssal, így csak pár ötletet kaptam).
 Először is  megjegyezném, hogy a könyv illusztrációi nagyon találók, néha már-már azon gondolkodtam, hogy kiscanelem és kirakom a munkapultomra. De rájöttem, hogy lehet nem mindenki értené, a fele ember félre értené, az olvasók meg nem tudnák éppen kinek célzom a célzatos rajzokat. Úgyhogy maradt az, hogy bepost-iteltem és néha kinyitva nagyot mosolygok rajta :D
Másodszor, rengeteg olyan dolog volt, ami hasznos lenne, ha rajtam kívül ezt a könyvet nagyjából mindenki más is elolvasná a cégen belül. A borító remekül ábrázolja azt, hogy az olvasó általában ki. És a könyv olvasásakor nagyjából egy ilyen szituáció után voltam. Tehát totál a bagoly frusztráltságát át tudom érezni. 
A könyv maga nagyon hasznos, de főleg úgy lenne haszna, ha a ranglétra felsőbb emeletein lévő emberek is elolvasnák. Mert az egy dolog, hogy mondjuk én elolvasva megpróbálkozom kezelni a stresszt, ha a stressz nagy részét okozók nap-nap után totálisan ugyanazt csinálják, és észre se veszik, hogy egy-egy munkatársat milyen szinten képesek stresszhelyzetbe hozni. (Erről rengeteget írhatnék, de totál nincs értelme)
 Tehát a könyv tartalmaz tanácsokat, amikkel valamennyit képes az ember, a dolgozó szintjén is javítani a stressz kezelésén illetve  a helyzetek feldolgozásában, de sokkal több embernek kellene elolvasni, és nem csak elolvasni felfogni is a dolgokat.
Nincs harag a könyv címe, és én hiszek abban, hogy egyszer majd az emberek rájönnek, hogy sokkal jobb egy olyan munkahelyen dolgozni (független milyen beosztásban), ahol nem létezik kettős mérce, pletyka és nem vitáznak emberek nonszensz dolgokon és hagyják, hogy aki dolgozni akar, az végezhesse a munkáját.
Mindenképpen újra olvasom majd a könyvet, a szerző másik könyve után, és lesz akkor részletesebb poszt is róla. Ez a meleg kánikulás idő sajnos sem olvasásnak, sem írásnak nem kedvezett túlzottan ^^


Fülszöveg:
A ​fiatal szerzőpáros könyve azoknak szól, akikkel előfordult már, hogy magányosnak, frusztráltnak, unottnak, túlterheltnek vagy bizonytalannak érezték magukat a munkahelyen. Javaslatokkal szolgál, mit tegyél, ha ki akarsz törni régi érzelmi mintáid börtönéből, vagy sikeres csapatot és egészséges cégkultúrát szeretnél építeni.
– Hogyan mutassuk ki érzelmeinket úgy, hogy továbbra is professzionálisnak tűnjünk?
– Mi tegyünk, ha a lelkünk mélyén túlterheltnek érezzük magunkat, vagy szorongunk – próbáljuk palástolni, vagy engedjünk szabad utat az érzéseinknek?
– Hogyan élvezzük a nyaralást anélkül, hogy a fiókunkban landoló megválaszolatlan e-mailek rabjai lennénk?
– Főnökként mit tegyünk, ha az új, lelkes alkalmazottunk bejelöl a Facebookon?
Ahhoz, hogy igazi eredményt és sikert érjünk el a munkában, meg kell tanulnunk „észszerűen érzelmesnek” lenni, és a lehető legcélszerűbb módon kimutatni az érzelmeinket. Ehhez nélkülözhetetlen egyfajta „érzelmi kommunikációs képesség” kialakítása, hogy hatékonyan észleljük érzelmeinket, és tudjuk, hogyan és mikor fordíthatjuk ezeket eredményes cselekvéssé.
„Amikor belépünk egy céghez, részletes útmutatást kapunk arra vonatkozóan, hogyan ütemezzük a meetingeket és miként töltsük ki a költségkimutatást. Viszont senki sem mondja el, mit tegyünk, ha feldühít bennünket egy kolléga, vagy hogyan nyerjük vissza a lelki békénket, ha elszúrtunk egy meetinget a főnökkel.”
Ebben ad gyakorlatias tanácsot ez a kedves, humoros illusztrációkban gazdag könyv.

2024. augusztus 21., szerda

Csong An Szunim: Rajtad múlik!

 


Könyv: Csong An Szunim: Rajtad múlik!

Kiadó: MotiBooks

Kiadás éve: 2023

Oldalszám: 204

Kötés: Keménytáblás

ISBN: 9786156139603

Megjelenés időpontja: 2023. november 15.




Ezt a könyvet szerettem volna elolvasni, nagyjából onnantól, hogy megláttam molyon, hogy meg fog jelenni. Recenzióba is kértem, de a kiadó közölte, hogy mivel sem instám, sem facbookja nincs a blognak és nem a blogra tettem fel az életem, így nem generálok elég olvasót, hogy adjanak bármit is. Úgyhogy így maradt, hogy felirattam deziderátába a könyvtárba, hogy vegyék meg, mert el szeretném olvasni, és amúgy aránylag gyorsan meg is lett. Ott kaptam a kérdést, hogy ismerem-e a szerzőt, hallgattam-e tőle podcast-ot, vagy valamit. A válaszom az volt, hogy nem, nem ismerem, nem is hallottam róla soha, de megfogott a könyv leírása, úgyhogy olvasni akarom. Most majd kicsit jobban rá fogok keresni, de a könyv olvasása teljesen laikusként is teljesen jó volt.

 Őszinte leszek, feltehetően a fele mondanivaló nem jött át. Feltehetően pár év múlva már majd több dolog fog átjönni, de így is rengeteg érdekes dolgot olvashattam a karmáról. Családi, egyéni, és akár nemzetet behálózó karmáról is. Érdekes volt.

Gondolkoztam, hogy mit írhatnék a könyvről, azon túl, hogy magamat ismételném, és újra és újra elmondom mennyire, de mennyire érdekes volt minden egyes mondata.

 Szeretnék ott tartani, hogy egy ilyen könyv elolvasása után megérint az "Aha" élmény, és megvilágosodom, de nem valószínű, hogy ez így működik. Azt tudom, hogy bár voltak benne számomra egyenlőre még érthetetlen részek, olyan érzést hagyott maga után a könyv, és olvasás közben is azt éreztem, hogy nekem szól, hogy egy csomó mindennel egyetértek. És van persze rengeteg dolog benne, ami remek dolog lenne, ha így működne, de jelenleg nem az ideális világ az amiben élünk.

Jó lenne felkelni, és azzal motiválódni, hogy az embereken szeretnék segíteni. És jó lenne, ha ezt meg is tudnám tenni. Jelenleg úgy kelek fel, hogy a családomon akarok segíteni, és próbálok nem bunkó paraszt lenni azokkal akik direkt ki szeretnék váltani belőlem, hogy paraszt legyek. Igen, dolgoznom kell azon, hogy ezek a személyeknek hálás legyek, hogy gyakorolhatom a türelmet. - Megjegyzés: Sosem vertem meg senkit sem, de sokszor volt, hogy azért elképzeltem a dolgot, igen türelem gyakorlás. - 

 A Dalai Láma könyvével párhuzamosan olvastam amúgy a könyvet (Őszentsége, a XIV. Dalai Láma · Howard C. Cutler A ​boldogság művészete), ami amúgy újra olvasás és arra jöttem rá, hogy továbbra is buddhista emberekkel készült könyvek, a buddhizmusról való olvasás, felér egy relaxációs gyakorlattal. Képes totálisan kikapcsolni, olvasom a sorokat, elgondolkodom rajta. Néha rájövök, hogy ez mind tök jó, és bár már itt tartana a világ. Bár több buddhista lenne. Oké, bár több normális, segítőkész és kedves ember lenne. És ennél a pontnál jövök rá mindig, hogy amúgy én SE vagyok teljesen az, akkor, miért is várom el, hogy más az legyen? Tehát igen, mindenki kezdje először saját magával, Legyen önmaga, de közben segítse az emberiséget. Család, barátok, falu, megye, ország, kontinens majd világ szinten.

Hálás leszek minden olyan napért, amikor este elmondhatom, hogy egy olyan gondolatom sem volt, hogy valaki pusztuljon meg. Igen idén azt hiszem ez a fő célom mentálisan. Hogy eljussak oda, hogy az ellenségem sem az ellenségem, és pont ne foglalkozzak vele. Ha segíteni nem tudok, ártani legalább ne ártsak...még gondolatban sem.

A Dalai láma könyve amúgy annak idején...20 éve mondjuk megváltoztatta az életemet. Ma olvasva, már nincs ekkora hatása, viszont hasonló hatást érzek most Csong An Szunim könyvével kapcsolatban is. Tehát, ha 10 könyvem lenne, akkor bekerülne a tízbe. Hogy  kézbe vehessem, és eljöjjön majd az a pont, amikor majd teljesen átjön a mondanivalója :)


Fülszöveg:

"Az ​Út előtted van. Merre mész?

„Ha ledöntöd a falat, mi magad vagy, végtelenné válsz térben és időben.” – Paj Csang zen mester

Ebben a pillanatban mi az, ami érez benned? Elménk annyi illúziót termel, hogy az egyszerű és tiszta igazságot már rég elfeledtük, pedig mindig itt van előttünk.

Mit látsz most? Mit hallasz most? A zen segítségével túlléphetünk téves nézeteinken, hamis önképeinken és eljuthatunk az Úton ahhoz, akik valójában vagyunk. Ekkor látjuk meg valós helyzetünket, és alakítjuk helyesen kapcsolatainkat.

Ki vagy Te két gondolat között? A felébredés tapasztalatával kinyílik bennünk a bölcsesség, együttérzés és önzetlen szeretet minősége. Ezzel segíthetünk magunkon és másokon egyaránt.

Csong An Szunim nős, gyermekes zen szerzetes, az Eredeti Fény Zen Templom apátja. 1994-ben tett szerzetesi fogadalmat, és Szung Szán zen mestertől a Csong An (Tiszta Szem) nevet kapta. Hat évig folyamatosan, további négy évet szakaszosan élt Dél-Koreában, ezalatt tizenöt 90 napos és két 100 napos meditációs gyakorlatot végzett el. Mestere 1999-ben avatta tanítóvá. Az Eredeti Fény Zen Templom földjét 2004-ben találta meg, 2006-tól a Közösséggel együtt ott él."

2024. augusztus 5., hétfő

Nyerj 20 évig havi 1 könyvet és nettó fél millió forintot! (MAXIM kiadó)

 


Gondoltam megosztom veletek ezt a játékot. Én magam távol tartom magam a Tik-Tok-tól, de aki szereti, és szeret tartalmat gyártani, annak ez egy tök jó lehetőség lehet :) Kíváncsi leszek majd a beérkezett pályaművekre (a nyertesekre), biztos majd belefutok 1-2 ilyen alkotásba.


Bővebben a játékról: https://olvasskonyvet.hu/tiktok/

Magamról

Saját fotó
Munkámat tekintve könyvtári adminisztrátor vagyok. 2006.12.01-e óta, a József Attila könyvtárban (Dunaújvárosban). Kölcsönzés a fő munkaterületem, de emellett, foglalkozom a beérkezett ajándékkönyvekkel, javítom a katalógus hibáit, és a könyvtár Molyos profilját is én használom, tehát én töltöm fel az új könyveinket, és rakom fel oda a híreket. Emellett még ezer más dolgot csinálok, amit általában az éves beszámolóba is elfelejtek beírni, mert már annyira alap :D Nagyvenyimen élek édesanyámmal, egy kertes házban, Bogi kutyánkkal, aki mindenkit szeret, főleg ha kap simogatást és ennivalót :) Érdeklődési körömet elég könnyű lekövetni a blogon, igen a legaktívabb a könyvek szeretete, utána jön az írás. Témakörben a Kelet, a spiritualitás, a buddhizmus, az önsegítő irodalom. Ha szépirodalomra vetemedek, akkor inkább fantasy, minimális romantika, de amúgy bármit szívesen kipróbálok (maximum az első 50 oldal után abbahagyom). Koromból adódóan már megtanultam, hogy nem MUSZÁJ elolvasni egy könyvet, ha nem vonz be, akkor el kell engedni, akkor nem nekem íródott.