Magamról

Saját fotó
Munkámat tekintve könyvtári adminisztrátor vagyok. 2006.12.01-e óta, a József Attila könyvtárban (Dunaújvárosban). Kölcsönzés a fő munkaterületem, de emellett, foglalkozom a beérkezett ajándékkönyvekkel, javítom a katalógus hibáit, és a könyvtár Molyos profilját is én használom, tehát én töltöm fel az új könyveinket, és rakom fel oda a híreket. Emellett még ezer más dolgot csinálok, amit általában az éves beszámolóba is elfelejtek beírni, mert már annyira alap :D Nagyvenyimen élek édesanyámmal, egy kertes házban, Bogi kutyánkkal, aki mindenkit szeret, főleg ha kap simogatást és ennivalót :) Érdeklődési körömet elég könnyű lekövetni a blogon, igen a legaktívabb a könyvek szeretete, utána jön az írás. Témakörben a Kelet, a spiritualitás, a buddhizmus, az önsegítő irodalom. Ha szépirodalomra vetemedek, akkor inkább fantasy, minimális romantika, de amúgy bármit szívesen kipróbálok (maximum az első 50 oldal után abbahagyom). Koromból adódóan már megtanultam, hogy nem MUSZÁJ elolvasni egy könyvet, ha nem vonz be, akkor el kell engedni, akkor nem nekem íródott.

2024. június 14., péntek

Nyári tervek

Így a nyár első hónapjának felénél, úgy döntöttem, hogy összeállítom molyon is a nyári olvasási listámat. Ez aránylag teljesíthető számú könyvet tartalmaz. Nem mondom, hogy mindegyikre jut időm majd, a KRESZ mellett, de bízom abban, hogy a lehető legtöbbet sikerül elolvasnom, és hogy csupa jó könyvvel ismerkedhetek meg idén nyáron :) De, hogy mik is ezek a könyvek? Itt a lista ;)


Alice Oseman: This Winter - Az idei tél

Biheguan Zhuren: Új korszak

Emily Henry: A könyvek szerelmesei

Emma Törzs: Vér, tinta, nővér, írnok

Gary John Bishop: Kib*szott bölcs

H. D. Carlton: Haunting Adeline - Kísérteni Adeline-t

H. D. Carlton: Hunting Adeline - Levadászni Adeline-t

Híragi Szanaka: Az elvesztett emlékek lámpása

Kapitány-Fövény Máté (szerk.): Holnap

Liz Fosslien - Mollie West Duffy: Nehéz érzelmek

Liz Fosslien - Mollie West Duffy: Nincs harag

Ryuu Shinohara: A manifesztáció hatalma

Szabó Krisztina: Ezüsterdő

Thibaut Meurisse: Maradj motivált


 A lista tartalmaz recenziókat, kölcsön könyveket, talált könyveket, és még tavalyról maradt elmaradásokat. Szép és szakirodalmat, bízom abban, hogy így meglesz a szórakozás és a "tanulás" is a nyáron. Bízom abban is, hogy a legtöbb önsegítő és szakkönyv, olyan ismerettel fog majd megismertetni, amit tudok használni a jövőben. Igen, némelyikre most elég nagy szükségem lenne ;)

Fülszöveg: 
A Manipulátor
Befolyásolom bárki érzelmeit, aki csak engedi.
Fájdalmat okozok, megríkatom, megnevettetem és sóhajtásra késztetem.
De a szavaim leperegnek róla. Főleg akkor, amikor könyörögve kérem, hogy távozzon.
Mindig jelen van, figyel és vár.
És én sosem tudom elfordítani a tekintetemet, főleg nem akkor, amikor azt szeretném, hogy jöjjön közelebb.

Az Árnyék
Nem akartam beleszeretni.
De ha már megtörtént, képtelen vagyok elszakadni tőle.
Megbabonáz a mosolya, a szeme, a mozdulatai.
Ahogy levetkőzik.
Figyelek és várok. Amíg csak a magamévá nem tudom tenni.
És amint az enyém lesz, nem eresztem el többé.
Akkor sem, ha majd ezért könyörög.

A dark romance duológia első része.
Rainy days, Budapest, 2023
604 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635802647 · Fordította: Alföldi Zsófia

Fülszöveg: 
A Gyémánt

Együtt jár velem a Halál, de a kaszás nem ér fel velem. Férfiaknak öltözött szörnyekkel és olyanokkal teli világban ragadtam, akik nem azok, akiknek látszanak. Nem tartanak itt örökké. Már nem ismerem meg azt, akivé váltam. És igyekszem visszaverekedni magamat a vadállathoz, aki éjszakánként ered a nyomomba. Gyémántnak neveznek.
De csak egy halál angyalát teremtették meg.

A Vadász

Ragadozónak születtem, véremben van a könyörtelenség. Amikor éjszaka ellopják, ami az enyém, mint egy erődben elrejtett gyémántot, szembesülnöm kell azzal, hogy képtelen vagyok visszatartani a vadállatot. Vér áztatja a földet, amikor cafatokra tépem a világot, hogy megtaláljam. És visszahozzam oda, ahova tartozik. Senki sem menekül a haragom elől. Főként nem azok, akik elárultak.

A macska-egér duológia második, befejező része.

 Rainy days, Budapest, 2024
654 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635803149 · Fordította: Alföldi Zsófia

Fülszöveg: 

A ​fiatal szerzőpáros könyve azoknak szól, akikkel előfordult már, hogy magányosnak, frusztráltnak, unottnak, túlterheltnek vagy bizonytalannak érezték magukat a munkahelyen. Javaslatokkal szolgál, mit tegyél, ha ki akarsz törni régi érzelmi mintáid börtönéből, vagy sikeres csapatot és egészséges cégkultúrát szeretnél építeni.
– Hogyan mutassuk ki érzelmeinket úgy, hogy továbbra is professzionálisnak tűnjünk?
– Mi tegyünk, ha a lelkünk mélyén túlterheltnek érezzük magunkat, vagy szorongunk – próbáljuk palástolni, vagy engedjünk szabad utat az érzéseinknek?
– Hogyan élvezzük a nyaralást anélkül, hogy a fiókunkban landoló megválaszolatlan e-mailek rabjai lennénk?
– Főnökként mit tegyünk, ha az új, lelkes alkalmazottunk bejelöl a Facebookon?
Ahhoz, hogy igazi eredményt és sikert érjünk el a munkában, meg kell tanulnunk „észszerűen érzelmesnek” lenni, és a lehető legcélszerűbb módon kimutatni az érzelmeinket. Ehhez nélkülözhetetlen egyfajta „érzelmi kommunikációs képesség” kialakítása, hogy hatékonyan észleljük érzelmeinket, és tudjuk, hogyan és mikor fordíthatjuk ezeket eredményes cselekvéssé.
„Amikor belépünk egy céghez, részletes útmutatást kapunk arra vonatkozóan, hogyan ütemezzük a meetingeket és miként töltsük ki a költségkimutatást. Viszont senki sem mondja el, mit tegyünk, ha feldühít bennünket egy kolléga, vagy hogyan nyerjük vissza a lelki békénket, ha elszúrtunk egy meetinget a főnökkel.”
Ebben ad gyakorlatias tanácsot ez a kedves, humoros illusztrációkban gazdag könyv.
Bioenergetic, Budapest, 2023
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632916118 · Fordította: Szász Andrea

Fülszöveg:
Mindannyian ​tapasztalunk nehéz érzelmeket, ám megszoktuk, hogy nem panaszkodunk. Nem csoda, hogy nehezünkre esik beszélni arról, amin keresztülmegyünk, nemhogy kezelni tudnánk a helyzetet. Amikor elfojtjuk az érzéseinket, és csendben szenvedünk, akkor elszalasztjuk annak a lehetőségét, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, akik támogathatnának minket. A fiatal szerzőpáros könyve azoknak szól, akiket megfélemlítenek a rájuk törő érzelmek, amelyek kiszámíthatatlanul érkeznek, és irányíthatatlannak tűnnek.
Minden fejezet egy-egy nehéz érzelmet – például a bizonytalanságot, a haragot, a kiégést és a szorongást – vizsgál, és stratégiákat, hatékony eszközöket kínál a megértésükhöz és a kezelésükhöz. Amikor megváltoztatjuk a hozzáállásunkat, azzal megfosztjuk őket pusztító erejük egy részétől. Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy már akkor jobban érezzük magunkat, amikor elismerjük és elfogadjuk azt, amit érzünk a kihívásokkal teli pillanatokban.
A könyvből többek között megtudhatod,
– miként vess véget a megbánás okozta tolakodó gondolatok körforgásának, és hogyan használd ezt az érzést iránytűként a döntések meghozatalához;
– hogyan ismerd fel, mi áll a dühöd hátterében, és hogyan kommunikáld azt produktívan anélkül, hogy az embereket védekezésbe kényszerítenéd;
– miért szenvedsz a perfekcionizmustól még akkor is, ha messze nem érzed magadat tökéletesnek, és hogyan függetlenítheted önértékelésedet attól, amit teszel.
A nehéz érzelmeket nem tudjuk kiiktatni, nem tudjuk megakadályozni felszínre törésüket, de megtanulhatjuk, hogyan kössünk békét velük.
Bioenergetic, Budapest, 2023
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632916101 · Fordította: Makay Emese


2024. június 4., kedd

Erdélyi Boróka: Élet, cél, idő

 



 Úgy gondolom, hogy igazándiból nem jókor olvastam ezt a könyvet. Az elmúlt időszakban ugyanis eléggé felületessé, szakaszossá vált az olvasásom, és pont ezért a legtöbb könyvnél, amit mostanában olvastam, azt érzem, hogy "hát akkor ezt majd egyszer később újra kell olvasni". 

A könyvet egy nagyon kedves kolléganőm vette meg nekem, megbízásból :) Igen, sajnálom, de postaköltséggel már átlépte volna a lélektani határt, és hát így sem egy túl olcsó könyv. De nem akartam arra várni, hogy mikor veszi meg a könyvtár, így ez eddig az idei év első beszerzése, amiért pénzt is adtam (tehát nem kaptam, találtam, könyvmegállóban leltem).

 Úgy vélem, az árát amúgy megéri, még úgy is, hogy Boróka blogját követem már egy jó ideje, még ha megszakításokkal is ebből adódóan rengeteg dolog volt már eleve ismerős számomra. 

Az írási stílusa eleve szimpatikus, ezt már a könyv olvasása előtt is tudtam, érthetően és egyszerűen beszél/ ír, egyszerűnek tűnő dolgokról. Célokról, időgazdálkodásról és arról, miért is csúsznak el a célok folyton, miért halogat, aki halogat, és miért is kell, mindent, ....MINDENT leírni. - ami nincs leírva, az nem létezik, fejben tervezni múlandó dolog - ;)

Az időgazdálkodás amúgy mint téma, régóta érdekel,...mondja ezt a halogató ember :D

Jó, őszinte leszek, nekem az, hogy leírjam a céljaimat mindig fura volt, mármint mindig úgy gondoltam, hogy a fejemben megvan, akkor az úgy bőven elég, emlékezni fogok rá mindig. Aztán persze kiderül, hogy nem mindenre emlékszem én sem. Bár persze a világmegváltó terveimre igen ;)

De a heti, napi tervezés a könyv olvasása után sem az erősségem még, bár heti listát már írtam, hogy mit nem akarok elfelejteni, de a napi mindent időblokkokra osztást, feltehetően még egy jó ideig nem fogom bevezetni, pedig amúgy jó dolognak tartom. Csak...csak az a bajom ezzel az időbeosztás dologgal, hogy az életem nehezen betuszkolható egy ilyen sémába, mert:

1. egyrészt az átlagos napjaimban nincs annyi "feladat", hogy én értelmét lássam a beosztásuknak

2. másrészt az életembe csak úgy teremnek dolgok, feladatok, de mind totálisan kiszámíthatatlan időben, és nem lehet velük tervezni. Vagy ÉN még nem tudok velük tervezni.

 Amúgy mindig csodáltam azokat az embereket, akiknek cuki határidőnaplójuk van, és mindig beleírják hova mennek, mit csinálnak, meg minden ilyen. Hát próbálkoztam a határidőnaplóval, de a nagy része mindig üres maradt, mert azt mégse írom bele, minden egyes naphoz, hogy elmentem dolgozni :D, persze beleírtam, hogy mikor vagyok szabadságon, mikor kell fodrászhoz mennem, de megsúgom, hogy így is a 365 napból kb. 300 megjegyzés nélkül marad, mert semmi olyan nincs amit beleírhatnák. NA erre felesleges határidőnaplót tartani ;)

 Tehát ez a könyv érdekes volt, adott ötleteket, de még mindig úgy érzem, hogy az én életem elég egyszerű ahhoz, hogy egy pl. napi lista teljesen felesleges lenne. Az a két dolog amit holnap meg kell tennem, nem haladja meg a memóriám kapacitását. A heti listának látom értelmét, de annak is, csak úgy, hogy mit kell csinálni a héten, de nem időpontra lebontva, tekintve nem is tudnám megmondani, mikor lesznek megcsinálva. (pl. fűnyírás, esőben nem lehet, vizes füvet nem nyírunk, tehát amikor épp nem vizes és nem zuhog épp az eső - tehát ezt példának okáért ma meg is csináltam).

 De el tudom amúgy képzelni, hogy pár év múlva amikor a könyvet újra olvasom, már máshogy fogok vélekedni. Változom, lehet egyszer annyiiii programom lesz, hogy azt le kell írnom, mert máshogy nem tudom észben tartani.

A célállítás, a célok leírása persze más. Ezen része a könyvnek számomra jobban befogadható volt, mert céljaim nekem is vannak, amiket feltehetően hétvégén majd össze is szedek és leírom őket, mert nem egy hátrányos dolog, ha egyben látom, hogy merre tervezem az életemet. Egyelőre az egyetlen terv ami le van írva a jogosítvány, úgyhogy jobb ha mellé írom a többit, még úgy is, hogy az első a jogsi.

Kinek ajánlanám a könyvet? Hú, amúgy nagyjából mindenkinek. A magam fajtának is, akinek nincs sok  programja és célja, mert teli van jó dolgokkal a könyv. És persze a halogatóknak, és a nem halogatóknak is érdekes lehet. Tiniknek, akik még nem ismerik az időgazdálkodást, célállítást, mindenképpen. Feltehetően ha az ilyesmit tanították volna  az iskolában sokkal összeszedettebb ember lennék :D


Fülszöveg:

A ​célok megvalósítása ezzel a könyvvel kezdődik!

Mi a közös a cégvezetőben és a kisgyerekes anyukában? A vállalkozóban és a családapában? Az üzletasszonyban és a vizsgára készülő egyetemistában? Mindannyian szeretnének hatékonyak lenni és elérni a céljukat, bármi legyen is az.

Az Élet, cél, idő a komolyan csengő időgazdálkodás és hatékonyságnövelés fogalmát fordítja le a mindennapok nyelvére, és lépésről lépésre vezet el egy személyre szabható rendszerig, amely a hétköznapi időbeosztástól az egészen nagy volumenű célok eléréséig számos ponton lehet a hasznunkra. Segít megfogalmazni a valódi célunkat, és megmutatja, miként szervezhetjük eköré az életünket olyan eszközök és elméletek segítségével, mint az iránytű, a célpiramis, az akcióterv vagy a hangyamodell. Kiderül belőle, hogyan lehetünk elfoglaltak helyett hatékonyak, valamint az is, hogy az önismeretnek, az önegyüttérzésnek és a bioritmusunknak nagyobb szerepe van a célunk elérésében, mint gondolnánk.

A könyvben érintett témák: célelmélet, élettervezés, idő- és energiamenedzsment, feladat- és figyelemmenedzsment.

Erdélyi Boróka időgazdálkodás- és hatékonyság-szakértő azt vallja, hogy apró, de következetes lépésekkel célt érhetünk, és kiegyensúlyozottabb, boldogabb mindennapokat teremthetünk. Könyvében személyes történetébe is bepillantást engedve olyan emberközeli nézőpontból írja le a célállítás és a jövőtervezés folyamatát, amelynek segítségével sokkal élvezetesebben juthatunk el a célunk kitűzésétől annak megvalósításáig.

 

2024. június 1., szombat

Júniusi tervek

 

Tehát a hónapban ők következnek. Reményeim szerint amúgy belefér majd mind az öt könyv, plusz azok amiket már megkezdtem. A legtöbb megkezdettel már a végén járok, így őket ide nem fotóztam be, de remélem mindenre (is) lesz időm, Kresz tanulás mellett.

 Most értem el azt az állapotot, hogy bemertem vállalni recenziót, mert már stabilan, minden nap egy kicsit olvasok. Az elmúlt időszak nem erről volt híres, így nem is igazán gondolkodtam recenziós könyv kérésén. De arra is rájöttem, hogy Kresz tanulás mellé kell valami ami kicsit feloldja a tömény vezetős információt, és kicsit kikapcsol.

 Úgyhogy velük tervezem tölteni a júniust, és hogy kik is ők, lássuk egy kicsit közelebbről :)

Fülszöveg:

Ez a lenyűgöző képeket és magvas gondolatokat tartalmazó exkluzív kötet szemet és lelket gyönyörködtető olvasmány, emellett remek lehetőség arra, hogy megajándékozzuk szeretteinket, barátainkat.

 Kossuth, Budapest, 2018

64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630993975 · Fordította: Nagy Boldizsár


Fülszöveg: A ​Ne sz*rakodj, élj! című könyvével Gary John Bishop olvasók millióinak tanította meg, hogyan lehet elnémítani a negatív, önszabotáló hangokat a fejükben, hogy végre kiteljesedhessünk. Új könyvében kibővíti korábbi tanításait, újradefiniálja, hogy mit jelent bölcsnek lenni, és megmutatja, hogyan küzdhetünk meg problémákkal, és hogyan javíthatunk a saját életünkön – és másokén.

Amikor az élet sz*rkupacba lök, sokan nem tudjuk, mit kellene tenni – legyen szó elveszített munkahelyről, összetört szívekről, vagy egész egyszerűen a céltalanság érzéséről. Bölcsességre van szükségünk, hogy tovább haladhassunk. És ugyan az interneten rengeteg látszólag jó tanács van, azok nem mindig segítenek ténylegesen megváltoztatni az életünket. Wise as F*ck áttör a hülyeségen, és tűpontos tanácsokat ad a négy legfontosabb területen: szerelem, vesztesé, félelem és siker.

Széleskörűen dicsért egyenes stílusában megírt könyvével Bishop új, friss perspektívát kínál arra, hogyan tudjuk megváltoztatni a dolgokhoz való hozzáállásunkat. De azt is egyértelművé teszi, hogy a munka itt nem áll meg. Most, hogy már nem sz*rakodsz és k*rva bölcs vagy ezekkel a kényes témákkal kapcsolatban, ideje, hogy ezeknek a leckéknek a segítségével az egész világra hatással legyél.
 Maxim, Szeged, 2024
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634998044 · Fordította: Szaszkó Gabriella

Fülszöveg: Nehezen ​motiválod magad? Úgy érzed, elakadtál, és képtelen vagy elvégezni a legfontosabb feladataidat? Nem tudod hosszú távon fenntartani a motivációt?

Ha igen, itt az ideje, hogy változtass, és visszaszerezd a motivációd!

Thibaut Meurisse segít neked abban, hogy visszakapd a belső lendületed! A Maradj motivált világos és tömör útmutató, amely megmutatja lényegre törő útmutatásain keresztül, hogyan építsd fel a motivációt és hogyan győzd le a halogatást. Ennek eredményeképpen megszűnik a bűntudat, a motivációd növekedni fog, és sokkal több célodat tudod elérni, mint ahogyan azt eddig gondoltad.

A következőket fedezheted fel a könyvben:
• azt az egy dolgot, amit most azonnal meg kell tenned, hogy kimássz a gödörből és visszanyerd a motivációdat;
• hogyan tedd rendbe az elméd és a környezeted, hogy visszatérhessen a belső lendületed;
• 25 egyszerű, mégis erőteljes stratégiát, amivel visszanyerheted a motivációdat;
• egy egyszerű módszert, amellyel növelheted az önbecsülésed és gyorsan visszaszerezheted a motiváltságodat;
• egy hatékony keretrendszert a lendület kialakításához és a motiváció hosszú távú fenntartásához, és
• sok más hasznos technikát céljaid eléréséhez.

A Maradj motivált kötelező olvasmány a motiváció visszaszerzéséhez és a kívánt élet eléréséhez. Ha szereted a könnyen megvalósítható stratégiákat, a praktikus gyakorlatokat és a lényegre törő útmutatásokat, akkor ez a könyv tetszeni fog neked.

 Good Life Books, 2024
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636301019

Fülszöveg: Itt ​az idő, hogy te is megtapasztald a tudatos teremtés erejét!

Akár hiszed, akár nem, az életedet te magad irányítod, ezt senki más nem teheti meg helyetted… hacsak te magad meg nem engeded neki. Mi lenne, ha lennének olyan egyszerű elvek, amelyek segítségével mindent megszerezhetsz az életben? Lehet, hogy már rendszeresen manifesztálsz is, vagy esetleg hallottál már róla, de még nem próbáltad ki.

A manifesztálás azt jelenti, hogy gondolataid, érzelmeid vagy hited erejét használod fel arra, hogy valamit fizikailag bevonzz az életedbe. Tudományos kutatások igazolják, hogy minden energiából áll: tárgyak, állatok, gondolatok és emberek egyaránt.

Az energia áramlását bizonyos törvényszerűségek határozzák meg. Minél többet tudsz ezekről a törvényekről, annál könnyebben tudod használni azt az energiát, amivel rendelkezel. Nem csoda, hogy olyan sztárok vallják a manifesztációt a siker titkának, mint Will Smith, Jim Carrey, Oprah Winfrey és Lady Gaga.

Csak néhány példa, amit megtudhatsz ebből a könyvből:
• miért kellene többet foglalkoznod a manifesztálással, mint gondolnád;
• a valóságod megváltoztatása mögött rejlő tudományos titok;
• mi az oka annak, ha nyomorúságot manifesztálsz, és hogyan kerülheted el ezeket a gyakori hibákat;
• 15 olyan technika, amely garantálja a manifesztálásod sikerét;
• alapvető mentális gyakorlat, amelyet az olimpikonok és a sztársportolók naponta elvégeznek teljesítményük növelése érdekében;
• a legnagyobb pénzügyi hazugság felfedése, illetve hogyan teremthetsz valódi bőséget;
• figyelmeztető jelek, hogy hiányérzeted van, és hogyan szabadulj meg tőle;
• és még sok más…

Minden embernek megvan a képessége ahhoz, hogy manifesztáljon. Jogod van a boldogsághoz, és teljesen elérhető számodra is, ezt garantálom. Nem kell beleragadnod abba a helyzetbe, amelyet még akkor teremtettél magadnak, amikor robotpilóta üzemmódban éltél. A tudás, amit ebből a könyvből megszerezhetsz, megváltoztathatja a szemléletedet, és megmutatja, hogyan élheted magasabb szinten az életedet.

Good Life Books, Budapest, 2024
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636301514

Fülszöveg:
„Kínának jogában áll Magyarországot megvédeni.”
Ez az 1908-ban megjelent regény nem csupán azért különleges, mert egyike a legkorábbi kínai tudományos-fantasztikus műveknek, hanem azért is, mert hazánk, Magyarország kitüntetett szerepet kap benne. Az 1999-ben játszódó történetben a hun gyökerekkel bíró Magyarország súlyos konfliktusba kerül a Német–Francia Dualista Monarchiával és az egész Nyugattal, s csak abban bízhat, hogy a rokon népek lakta Kína a segítségére siet. A kínai császár útnak indítja a világ legfejlettebb és legpusztítóbb flottáját, majd hamarosan a szárazföldön, a tengeren és a levegőben is dúl a civilizációk közötti háború. De vajon ez az olykor „csodafegyverekkel” megvívott küzdelem elhozza-e az új korszakot, és sikerül-e Kínának megvédenie Magyarországot?
Ennek a sokáig Kínában is elfeledett regénynek ez az első idegen nyelvű fordítása, amely Tokaji Zsolt sinológus, műfordító munkáját dicséri.

 Multiverzum, Budapest, 2024
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156662064 · Fordította: Tokaji Zsolt