Ugrás a fő tartalomra

Képregény egyveleg

Sokat gondolkodtam azon, hogy írok egy-egy posztot minden egyes képregényes olvasásomról, de végül úgy döntöttem, hogy egyet írok, az eddigiekről. Ugye a Lock and Key-ről már írtam külön, így azt nem hozom ebben a posztban. De az idei eddigi olvasmányaimat igen :)

Peter J. Tomasi: Batman és Robin 1. – Született gyilkos 


Szerintem lassan egy éve állt itt szegényke. Még Pijer kollégám adta kölcsön, feltehetően bízva abban, hogy nem ével nálam a kötet :) Mindenesetre azért idén már sor került rá. 

Eddig azt hittem, hogy Batman-t nem szeretem, de rá kell jönnöm, hogy Robint sokkal jobban utálom, mint Batman-t. És még mindig nem rajongok a nyugati képregényekért. Batman meg azt hiszem felkerül a "nem szeretem" listára. Nem volt ez rossz, de nem kötött le a történet, és nem volt ebben a történetben egyetlen egy olyan szereplő sem, akire azt mondatm volna, hogy neked szurkolok.

 A fő gonosz, nem úgy fő gonosz mint gondoltam, az "amiért" pikkel Batmanre nem is olyan dolog, ami szerintem okot adhatna erre. Olyan, mintha felnőttek visszatértek volna az oviba, csak éppen véres és halálos verzióba, és a gyermeteg sérelmeiket egymáson vernék le, egy kölyök előtt, aki nem döntötte el, hogy igazán mit is akar, kihez is tartozik, meg úgy egészében kicsit fura.

Garth Ennis: Megtorló 1. – A kezdet 

Ezt a kötetet is Pijertől kaptam kölcsön. Körülbelül akkor, amikor a Batmant. Tehát nem ma volt már ez sem. Viszont gondoltam, hogy ha már az egyiket visszaviszem, akkor a másikat is vigyem vissza, és akkor már olvasottan.
Azt hittem, hogy Batman a mélypont, de a Megtorló-t még jobban utálom. Értem, hogy miért öldököl, de igazándiból semmiről sem szólt az egész, csak hogy elkapják, mert öldököl, adjanak neki munkát, de ő nem akarja és jön az akinek mindenkijét megölte az elején, hogy megöldökölje őt. Közben meg egy csomót káromkodjanak és folyjon a vér. Komolyan nem értem. De lehet, hogy ez olyan tipikusan fiús képregény (feltehetően a Batman is :D), és ezért nem érzem magamhoz közelinek. Lövöldöznek, robbantgatnak és káromkodnak. Mindenki is meghal, van akiről tudjuk miért, valaki meg csak járulékos veszteség.
A rajzolás meg valami borzalmasan ronda. Sajnálom, mert bíztam abban, hogy jó lesz, és nem volt az. És rá kell jönnöm, hogy igenis zavar, ha folyton káromkodnak egy képregényben. Irritáló dolog.

Emma Steinkellner: Egy kis boszi naplója 


Igen, igen pontosan, ez itt elég nagy stílusbeli váltás volt :D
Itt a rajzolással nem volt akkora gondom, bár még mindig nem az én világom, de azért barátságosabb és sokkal színesebb (feltehetően mert ezt gyerekeknek csinálták :D)
A történet kicsit bonyolult, kicsit meg túl egyszerű. A boszorkány, akinek mindenkije boszorkány, de amúgy titok, hogy boszorkány...és a városalapító, akik évszázadok óta arra hajtanak, hogy bosszút álljanak a boszorkányokon. Pontosan, ebben a kötetben a gonosznak nincs is élete, mert mindent olyanra rakott fel, ami kivitelezhetetlen, főleg mert a boszorkányok meg elbújtak egy rejtett világban. 
Sokáig kerestem, hogy ki normális a történetbe, de rá kell jönnöm, hogy  senki :D Mindenkinek van valami stikje. Amúgy a kedvenc szereplőm a macska, aki a bolt amit üzemelnek az előző tulajdonosa, aki képviseli a sztoriban az LMBTQ vonalat, mert ugye 21. század muszáj bele meleg karakter.

Noelle Stevenson: Nimona 
Én ezt annyira, de annyira, de annyira szerettem volna szeretni, hogy ebből adódóan annyira, de annyira rossz volt.
Az a baj, hogy nagyon nagyok voltak az elvárásaim a könyvvel kapcsolatban, és így nem fogott annyira meg, minta amennyire a többieket megfogta.
Egyszerűen úgy éreztem, hogy az egész nagyon gagyi. Tudom, hogy ha az, akkor direkt az, de akkor is zavart. A nevek zavartak, a szereplők zavartak. A történet volt az egyetlen ami úgy önmagában nem zavart, viszont mivel körülbelül minden egyes szereplőjét utáltam, így igazándiból a mérleg vége az, hogy nem jó.
Az alakváltó dolog menő, és a gonosszal sem volt gond, de jaj...nem, egyszerűen nem...






Kelly Sue DeConnick – Warren Ellis: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban

Fura, de ez volt az a képregény amiben relatíve pozitívan csalódtam :D
Nem, a képek itt sem tetszettek, de megszoktam. Megszoktam, hogy fura, elfogadtam, hogy fura :)
Marvel kapitányt amúgy nem kifejezetten kedvelem, az egyik legpocsékabb Marvel film volt, amiben csak a macskát bírtam, aki nem is macska. Tehát mivel a filmes múltját utáltam, így gondoltam, talán képregényben más és kevésbé irritáló.
 Mondjuk úgy, hogy van egy stílusa a kapitánynak, amit nehéz megszokni. De bírom a macskáját - aki nem macska - a kedvenc részem is az volt, amikor a macska benne volt. Ebből sok volt, hol megölni akarják, hol állítják, hogy tojásokat (vagy petéket?) rak, és tényleg :D Imádtam a sok-sok kis flekken cicákat...
 Amúgy a történetek jók voltak, izgalmassak, és sok volt benne a humor, úgyhogy kifejezetten tetszett. Ennek ellenére, Marvel kapitányt továbbra sem kedvelem, mert egyszerűen fura ez a nő. A filmben a teszetoszasága nem tetszett, itt meg a "Én vagyok a Bosszú Angyalai tagja, jól megmentelek" mentalítása :D

Szun-ce: A háború művészete – Képregény
Ez zseniális iskolapéldája annak, hogy szakirodalomból nem érdemes képregényt csinálni. Mert vagy unalmas lesz, vagy elveszik a mondanivalóját.
Jelen esetben a mondanivaló megvan, általában idézve, ez viszont megölte azt, hogy egyáltalán története legyen a dolognak. Van egy háttér történet száll, amibe próbálta a szerző belefűzni az okosságokat, mint tanmeséket, de az sem sikerült túlzottan jól neki. Olyan az egész, mint egy illusztrált szakirodalom. Bár ahhoz meg sok a kép :)
Tehát értékelem, hogy megpróbálták ezt átültetni képregény formába...de sajnos nem sikerült igazán jóra. A szöveg amúgy teljesen korrekt, de ezt így ebben a formában erős túlzás lenne KÉPREGÉNYNEK nevezni. Pedig, hogy mindenki tudja, és ne legyen kérdés, ezt az információt rá is nyomtatták a borítóra, hogy tudd, hogy ez képregény...mert amúgy nem tudnád :D



Ezeket a képregényeket olvastam mostanában. Még itt vár rám Thor úgyhogy nem végeztem, csak egy kis szünetet tartok. Voltak jó élményeim, és egyik könyvre sem mondanám azt, hogy nem érte meg elolvasni. Szórakoztattak, de a legtöbb nem az én világom. Ebből adódóan pontozni is nagyon ritkán pontozom őket. (oké, a Megtorlót és a Háború művészet-ét pontoztam). De örülök annak, hogy a könyvtár is beruház képregényekre, és örülök annak is, hogy a képregények kiadása is kis hazánkban elég jól megy, mert amúgy egy nagyon jó műfaj :) Az más, hogy nem vagyok oda túlzottan ezekért, de ez van, az én szépérzékem a Mangák-nál marad :D




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.