Ugrás a fő tartalomra

Robert Wright: A buddhizmus élő igazsága

Köszönet a könyvért a Partvonal kiadónak!

 Előre leszögezném, hogy a könyv kivételesen nem kap sem külcsínre sem belbecsre pontot, ugyanis borzalmasan nehéz lenne pontoznom az olvasottakat.
 Úgy érzem, hogy ez a könyv nem laikusoknak szól, nem olyanoknak, akik könnyed olvasmányt várnak egy kemény témában. Márpedig a fülszöveget elolvasva pont az jön le az embernek, hogy a könyv könnyed megfogalmazásban, humorosan és nagyon olvasmányosan tárgyalja a felvetéseket a modern kutatások és a több ezer éves buddhista tanok között. És ez az ami engem is borzalmasan félrevitt.
 Úgy gondoltam, ez lesz az a könyv ami a 21. századba behozza a buddhista elképzeléseket (meditáció, életfelfogás), és ezt fogyaszthatóan, érthetően leírják, kutatásokkal alátámasztva.
 Amit viszont kaptam teljesen más, és ezért is tartott majd két hónapig, hogy a könyv végéig érjek. Borzalmasan tömény az egész, és teli van szakszavakkal, amiket egy laikus nem ért és nem is fog szeretni. Én hősiesen végigolvastam a könyvet, de úgy érzem, hogy köztem, és a könyv teljes felfogása között úgy 25 évnyi kemény meditációs elvonulások és pár diploma áll. Nem mondom, hogy nem értettem belőle semmit, hisz ha így lett volna, akkor fogom magam az 50. oldalnál és abbahagyom. Voltak érdekes részei, amikor a saját életéből mesélt az író, azok olvasmányosak voltak, viszont összességében elég kis szelete ez az egésznek.
 Úgy gondolom, hogy az a kör, amiben a szerző mozog, már elég érett ahhoz, hogy azt, amit elmond teljes mértékben, vagy legalábbis nagy százalékban felfogja. A Köszönetnyilvánításban írta is, hogy egyetemi hallgatókkal és egyetemi oktatókkal értekezett a leírtak nagy hányadáról, tehát ők feltehetően jóval fogékonyabbak voltak rá, mint pl. én.
 A Buddhizmus régóta érdekel, és nem ez az első könyv amit olvasok a témában. És nem is ez az első könyv, amit nehezen olvasok, de ez az első aki azt hirdette, hogy amúgy könnyed olvasmány lesz a témát érdeklődők számára. Úgy érzem nagyon sokan fognak ebbe belefutni és jogosan fogják utálni a könyvet, hisz nem ezt ígérte.
 Viszont biztos lesznek olyanok, akik sokkal járatosabbak a témában, és mondjuk már túl vannak egy-két elvonuláson és nekik egyrészt nosztalgikus lehet, másrészt tudják miről beszél az író. Nekem is voltak olvasás közben (is) “Aha” élményem, amikor éreztem, hogy mit akar mondani, de ez sajnos elhanyagolható hányada a könyvnek. Mivel sosem voltam elvonuláson, így érdeklődve olvastam, milyen is egy ilyen. Még amúgy kedvet is éreztem rá, hogy egyszer egy egyhetesre elmenjek. Mondjuk akkor, amikor már rendszeresen meditálok, egyenlőre még ez sincs meg, de kedvet kaptam hozzá.
 Jelenleg úgy gondolom, hogy úgy 5 év múlva megint előveszem ezt a könyvet és újra nekiállok, remélhetőleg akkor már kicsit több marad meg bennem belőle, mint most. És akkor talán nem úgy teszem le a könyvet, hogy “Jesszusom, mi is volt?”. Mivel borzalmasan tömény volt, így naponta ha 20 oldalt haladtam, akkor elégedett voltam, de ez a sok megállás, és tagolás, és hogy inkább olvastam bármi mást megtette a hatását. Nem tudnám felidézni, hogy a könyv elején mi volt, ha nem lenne a könyv végén egy összefoglaló, ami emlékeztet arra, hogy mit olvastál. (Amúgy hasznos a könyv függelék és jegyzet része is, egy csomó mindent megmagyaráz, amit nem értettem.)
 Ami viszont a könyv szerkesztését és helyesírását illeti, valami borzalmas. Ennyi elgépelést már rég nem láttam egyetlen egy könyvben sem. Szókötök maradtak ki, vagy betűk, vagy ragozások mentek totálisan félre, és ez is megakaszt az olvasásban, és amúgy fel is idegesít közben. Úgy érzem, 2019-ben erre már jobban oda kéne figyelni, bár az elmúlt pár évben több könyvnél, több kiadónál szembesültem azzal, hogy úgy látszik, hogy spórolnak azon, hogy átnézessék a könyveket.


Fülszöveg:

Mit tehetünk a modern világ negatív hatásai ellen? A mai kor embere hajlamos az aggodalomra, a depresszióra, a haragra és a kapzsiságra. Robert Wright a buddhizmusban leli meg a választ, amely már évezredekkel korábban ráébredt olyan dolgokra, amelyeket a tudósok még csak most kezdenek boncolgatni. A nagy feladatra vállalkozó, ugyanakkor szellemes olvasmány a pszichológia és a legmodernebb idegtudomány módszereit összeegyeztetve lép fel a buddhista filozófiai tanok védelmében. A sokszor meglepő, élvezetes és kihívást jelentő könyv racionális szemlélettel közelíti meg a meditációt, és ezzel akár életmentő is lehet mindenki számára – a tapasztalt meditálóktól a kételkedő olvasókig egyaránt.

Eredeti mű: Robert Wright: Why Buddhism is True
Eredeti megjelenés éve: 2017
Könyv: Robert Wright: A buddhizmus élő igazsága
Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 360
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786155783425
Megjelenés időpontja: 2019. január 23.



forrás
Tartalomjegyzék

Pár mondat az olvasóhoz
01. A piros pirula
02. A meditáció ellentmondásai
03. Érzések és illúziók
04. Gyönyör, eksztázis, és még több ok a meditációra
05. Énünk állítólagos nemléte
06. A főnököd szabadságra ment
07. Mentális modulok, amelyek az életünket irányítják
08. Hogyan gondolják önmagukat a gondolatok?
09. Önkontroll
10. Találkozások a formanélküliséggel
11. Az üresség teteje
12. Gyomok nélküli világ
13. Óriási, minden (legfeljebb) egy!
14. Nirvána dióhéjban
15, Megvilágosító erejű a megvilágosodás?
16. A meditáció és a láthatatlan rend


Megjegyzések

Mariann Czene üzenete…
Milyen jó, hogy elolvastad, értékelted, mert már nem is vágyom rá!
Kicsit elriasztó a sok helyesírási, melléütési hiba, nagyon elriasztó az, hogy nagyon szakkönyv :))
Jeffi üzenete…
Pedig nem akarok senkit elriasztani tőle.
Voltak jó pillanatai a könyvnek, de úgy érzem, ennyire nem vagyok buddhista :) Pedig amúgy sok dolog tetszik benne (a buddhizmusban), de ez nekem nagyon-nagyon tömény és tudományos volt. Lehetett volna sokkal lazábban beszélni a dolgokról :D
A Helyesírás az tényleg nagyon rossz, gondoltam jelölöm mindet, de aztán letettem róla ;(

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é