Amíg, volt Class Fm,
addig azt hallgattuk, így lépten-nyomon bele hallgattunk az E-mentes övezetbe
is. Én a könyvet azoknak ajánlom főleg, akik nem nagyon hallgatták a rádióban,
vagy csak egy-egy adást kaptak el. Ugyanis olvasás közben az volt az érzésem,
hogy „jó-jó, de ezt mind hallottam már”. Holott feltehetően nem az összest
hallottam.
Mindenképpen jó, ha
az ember elolvassa ezt a könyvet, mert kap egy bizonyos képet arról, hogy mit
is eszünk meg. Amúgy a rádióadásokkor is rájöttem már, és az olvasás alatt
szintén felszínre jött az, hogy mindez, szép és jó, de amit Bio Gabi képvisel, az
amolyan „a ló túlsó oldalára esés”. Tehát, igen-igen ne étkezzünk rosszul, ne
együnk látványpékséges dolgokat, sem olyan élelmiszereket, melyek telis-teli
vannak E számokkal. (még ha az E számok egy része nem is probléma, ha a
szervezetbe jut). De Bio Gabi már azt szintet képviseli, amit úgy érzem,
egyelőre Még nehezen kivitelezhető.
Persze, együnk bio
kölest és bio chia magot, és bio zabkását, bio gyümölccsel, mert mindezek
egészségesek. Csakhogy amikor a 21. századi magyar emberke bemegy a boltba,
akkor konstatálja, hogy a „bio” előtag, mint valami 2-szeres vagy 3-szoros
szorzó jelentkezik az árban. És bármennyire szeretne egészségesen táplálkozni,
nem tud, mert drága.
De nem mentem fel a
ma emberét sem, mert másik oldalról, ott van, hogy nem feltétlen minden drága. Mi
már… hát egy fél éve biztosan itthon, kovásszal (itthonival), sütünk mindent. Nem
mondom, hogy nem voltak rosszul sikerült kenyerek, de idővel belejött anyukám,
és most már teljesen jók, méghozzá adalékadagok nélkül, minden nélkül. És igen
plusz idő, de megoldható (kevertem már be kenyeret, meg láttam, hogy készül,
úgyhogy tudom).
És valóban nem hiányoznak az E számok az emberek
szervezetéből, mert megvannak azok nélkül is. De ugyanígy a pálma és kókusz
zsír sem éppen. Úgy gondolom, hogy nem feltétlen egészséges, egy olyan
embertípusnak ilyesmiket tömegével használni, ami nem honos itt. Mert, ismerjük be, a magyar őstörténetben,
nem nagyon szerepelt kókusz, sem pálmafák alatt szunnyadó magyar. Egyszerűen
szervezet számára idegen anyag, még ha jelenleg rá is nyomják az egészséges
címkét. Tehát elhiszem, hogy a Chia mag tök jó, de egy határig. Elhiszem, hogy
jobb a kókusz zsír, mint a napraforgó, de meddig? Mikor jön a kutatás, hogy nem
is olyan egészséges, vagy mikor jön valami új, amire rámondjuk, hogy az
egészségesebb?
Kedvenc fejezetem:
Az a rész volt a kedvencem, amikor a gasztropszichológiáról beszélt. Arról,
hogy miként és hogyan hülyítik az embereket, a csomagolás külleme, nagyságával.
Hogy mennyit lehet ezzel legálisan csalni. Hogy az emberek igenis a nagyobbat
veszik mindig, vagy a szebbet, meg az olcsóbbat. Ha valaminek emelni akarsz az
árán, az is megoldás, hogy csak a csomagolás változik, és kevesebb a beltartalom,
de az ár hasonló. Erre rögtön tudom mondani, a 100 grammos csokit, ami már évek
óta csak 90 grammos, de nagyságra nem tűnik kisebbnek. A joghurtok, amik egyre
kisebbek, és egyre több gyümölcsöt vagy bármit tartalmaznak (ami olcsóbb, mint
maga a joghurt), hogy a 100-as zsepi sem 100-as már, és így tovább. Érdekes volt,
és néha volt „aha” élményem vele kapcsolatban.
Vagy 87 gramm.... |
Minden esetre elolvasni
érdemes a könyvet, aki tud teljesen át is szellemülhet Bio-ba. Mindenképpen
pozitív, hogy a könyv bár borzalmas mód propagálja az ilyen bio dolgokat, azért
elmondja azt is, mi nem jó a rendszerben. És igen pozitív, hogy van pozitív és
negatív oldala is a részeknek, és nem nyomatja csak azt, hogy „csak ez jó” „ez
meg csak rossz lehet”. De ettől még nekem Bio Gabi túlontúl bio :D
Fülszöveg:
Világunkban a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie
kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot játszik, és ennek a polgár
ihatja meg a levét. Hasznos tisztában lenni a belső folyamatokkal,
összefüggésekkel az élelmiszergyártás és a táplálkozás terén, hogy ezek
ismeretében jó döntéseket hozhassunk az egészségünket érintő kérdésekben.
Ezért született e riportkönyv, amelyben Sebestyén Balázs kérdezi Bio Gabit,
alias Tóth Gábor táplálkozáskutatót, akivel műsorvezető kollégáikkal együtt
három éven át, hétről hétre beszélgettek a legaktuálisabb kérdésekről, a
legfrissebb szakmai eredményekről, a fogyasztói dilemmákról a Morning Show
E-mentes övezet című, nagy sikerű rovatában.
Közkívánatra született e könyv, amelyben elérhető a műsorban elhangzott számtalan hasznos szakmai információ, tanács, megoldás és ötlet a határainkon innen és túl élők számára, olvasmányos, közérthető, kibővített formában, csokorba gyűjtve, receptekkel együtt.
Ennél azonban még többről is szó van. A könyv készítése közben mintegy életre kelt, és így különálló, bővített műként jelenik meg, amely mindenki számára haszonnal forgatható, aki szeretné E-számoktól mentesen, tisztábban látni a jelenségeket.
Mit jelent a gasztropszichológia? Miért van annyi étrendi irányzat? Melyik E-számmal kell vigyáznunk? Igyunk-e tehéntejet, együnk-e párizsit? Mit tegyünk, ha emésztési problémáink vannak? Valós-e a gluténpánik, és milyen kenyeret vásároljunk? Ehetünk-e fagylaltot, és miből készül a csokoládé? Miért hiperaktív a gyerek, és miért migrénes a szülő? Milyen vizet igyunk, jó-e a rendszeres kávézás? Bízhatunk-e a biotermékekben? Mit együnk, ha sportolunk vagy fogyni szeretnénk? Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket? Mi a hosszú élet titka?
Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat e riportkönyvben.
Közkívánatra született e könyv, amelyben elérhető a műsorban elhangzott számtalan hasznos szakmai információ, tanács, megoldás és ötlet a határainkon innen és túl élők számára, olvasmányos, közérthető, kibővített formában, csokorba gyűjtve, receptekkel együtt.
Ennél azonban még többről is szó van. A könyv készítése közben mintegy életre kelt, és így különálló, bővített műként jelenik meg, amely mindenki számára haszonnal forgatható, aki szeretné E-számoktól mentesen, tisztábban látni a jelenségeket.
Mit jelent a gasztropszichológia? Miért van annyi étrendi irányzat? Melyik E-számmal kell vigyáznunk? Igyunk-e tehéntejet, együnk-e párizsit? Mit tegyünk, ha emésztési problémáink vannak? Valós-e a gluténpánik, és milyen kenyeret vásároljunk? Ehetünk-e fagylaltot, és miből készül a csokoládé? Miért hiperaktív a gyerek, és miért migrénes a szülő? Milyen vizet igyunk, jó-e a rendszeres kávézás? Bízhatunk-e a biotermékekben? Mit együnk, ha sportolunk vagy fogyni szeretnénk? Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket? Mi a hosszú élet titka?
Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat e riportkönyvben.
Kiadó: Pilis-Vet
Kiadás helye: Pilisvörösvár
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 236
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789638686183
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése